Eveniment

Reportaj de la târgul agricol Indagra: Mai puţină înghesuială la maşini-unelte, mai mult interes pentru standurile cu gulaş

Reportaj de la târgul agricol Indagra: Mai puţină înghesuială la maşini-unelte, mai mult interes pentru standurile cu gulaş

La cel mai mare târg agricol de pe piaţa locală numărul expozanţilor este în scădere

Autor: Gabriel Razi

21.10.2011, 00:06 700

Anul 2011, considerat cel mai bun an din ultimii zece pentru agricultură, aduce în conturile fermierilor români 12 miliarde de euro, însă producătorii autohtoni nu se înghesuie să semneze contracte pentru achiziţia de utilaje, seminţe sau fertilizatori.

La ediţia din acest an a Indagra, cel mai mare târg agricol de pe piaţa locală, şi-au amenajat standuri 385 de companii. Numărul expozanţilor este însă în scădere faţă de acum de şase ani, moment la care numărul firmelor participante se cifra la 515.

Organizatorii nu au făcut nicio estimare în legătură cu numărul vizitatorilor la târg în acest an însă expozanţii spun la unison că în primele două zile la Indagra au venit mai puţini fermieri ca în anii trecuţi, unul dintre motive fiind că în această perioadă o parte dintre recolte sunt încă pe câmp. Anul trecut târgul a fost vizitat de 34.800 de oameni, în creştere cu 50% faţă de 2007, potrivit datelor Centrex, organizaţie a industriei de târguri şi expoziţii din Europa Centrală şi de Est.

Joi, la ora 10, expozanţii aşteptau vizitatorii, producătorii de utilaje agricole lustruiau tractoarele iar firmele care vând echipamente de împachetat pentru industria alimentară îşi făceau de lucru testând braţele robotizate ale utilajelor. Singurele standuri aglomerate erau cele ale micilor producători de brânzeturi, îngheţată sau mezeluri.

"Venim de trei ani la acest târg. Se cunoaşte că am fost prezenţi, am semnat contracte mai mari după ce am avut stand la târguri. Aici ne vede lumea, luăm contact cu consumatorii, dar şi cu clienţii mari, cu reţelele de retail. Anii trecuţi după prezenţa la târg am semnat contracte cu două lanţuri de hipermarketuri", explică Sorin Suciu, reprezentant al pro­ducătorului de mezeluri Lorialba din judeţul Hunedoara, care a încheiat anul trecut cu afaceri de opt milioane de euro, în scădere cu 7% faţă de 2009.


Cât au contat concedierile în businessul de profil

De cealaltă parte la standurile producă­torilor de ambalaje sau echipamente pentru industria alimentară erau ocolite de cea mai mare parte a vizitatorilor.

"Anul acesta nu a mers extraordinar pentru că mulţi dintre clienţii noştri au făcut concedieri şi astfel cererea pentru produsele noastre a scăzut. De când a început criza fabricile au făcut restructurări", explică Ioana Asofiei, repre­zentant al firmei Dispo Trading, care produce uniforme pentru producătorii din industria alimentară precum fabricile de mezeluri sau dulciuri.

Printre clienţii firmei se numără pro­ducători de mezeluri precum Angst sau CrisTim, dar şi abatoare sau reţele de supermarket. Mulţi dintre marii producători de mezeluri de pe piaţa locală au renunţat la o parte din angajaţi în ultimul an pe fondul scăderii pieţei cu 10%-15% ca urmare a consumului intern scăzut. Acest lucru s-a văzut şi în businessul Dispo Trading, care s-a redus cu 100.000 de euro în ultimii doi ani până la un milion de euro în 2010, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

La câteva standuri mai încolo repre­zentanţii unui producător de conserve de legume din Topoloveni, judeţul Argeş, aşteptau potenţiali clienţi.

"Noi deţinem o fabrică unde facem conserve de legume şi fructe, suntem pentru prima dată la acest târg. Nu vom semna contracte acum, dar este un prim pas, vom intra în legătură cu potenţialii clienţi. Până acum nu am fost prezenţi în lanţurile de retail pentru că ne-am concentrat mai mult pe segmentul hotelurilor şi restaurantelor", spune Adriana Constantin, consilier în cadrul MGC Inter­national Investments, companie care a avut anul trecut afaceri de 4,5 milioane de euro, în scădere cu 10% faţă de acum trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO