Eveniment

Regionalizarea nu se mai face: UDMR a refuzat vehement propunerile lui Traian Băsescu

Autor: Iulian Anghel

27.06.2011, 00:03 556

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut la finelesăptămânii că dacă cineva doreşte să alunge Uniunea din coaliţiepoate s-o facă întrucât în cazul forţării lucrurilor reprezentanţiiuniunii vor pleca din guvern.

UDMR şi-a stabilit, la finele săptămânii, poziţia faţă deintenţia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu cu privire laregionalizarea ţării - mai precis de desfiinţare administrativă ajudeţelor şi de organizare a ţării în opt regiuni, pe formatulregiunilor de dezvoltare. Concluziile UDMR: nu este momentul.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut UDMR - care se opunetrecerii judeţelor ma­jo­ri­tar maghiare în componenţa unor regiunicu ma­joritate românească - o propunere, anu­me re­gio­nalizarea cupăstrarea a două judeţe (Har­ghi­ta şi Covasna) în forma loractuală. Pro­pu­ne­rea a fost respinsă de ConsiliulRepre­zen­tan­ţi­lor Unionali - for extins de conducere al UDMR.Hunor a spus că proiectul re­struc­tu­ră­rii regiunilor a fostiniţiat chiar de ei, însă con­tex­tul politic actual nu permite oastfel de reformă. În aceste condiţii, trecerea la regiuni se vadovedi un demers imposibil pentru principalul partid deguvernământ, PDL.

UDMR are propriul proiect de regionali­za­re care prevedemenţinerea Ţinutul Se­cu­iesc (Mureş, Harghita, Covasna) într-osingură re­giune. Acesteia i se adaugă o alta (Bihor, Sălaj, SatuMare), unde maghiarii, fără să fie majoritari, sunt semnificativmai mulţi decât în alte judeţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO