Regionalizarea nu se mai face: UDMR a refuzat vehement propunerile lui Traian Băsescu

Autor: Iulian Anghel 27.06.2011

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut la finele săptămânii că dacă cineva doreşte să alunge Uniunea din coaliţie poate s-o facă întrucât în cazul forţării lucrurilor reprezentanţii uniunii vor pleca din guvern.

UDMR şi-a stabilit, la finele săptămânii, poziţia faţă de intenţia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu cu privire la regionalizarea ţării - mai precis de desfiinţare administrativă a judeţelor şi de organizare a ţării în opt regiuni, pe formatul regiunilor de dezvoltare. Concluziile UDMR: nu este momentul.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut UDMR - care se opune trecerii judeţelor ma­jo­ri­tar maghiare în componenţa unor regiuni cu ma­joritate românească - o propunere, anu­me re­gio­nalizarea cu păstrarea a două judeţe (Har­ghi­ta şi Covasna) în forma lor actuală. Pro­pu­ne­rea a fost respinsă de Consiliul Repre­zen­tan­ţi­lor Unionali - for extins de conducere al UDMR. Hunor a spus că proiectul re­struc­tu­ră­rii regiunilor a fost iniţiat chiar de ei, însă con­tex­tul politic actual nu permite o astfel de reformă. În aceste condiţii, trecerea la regiuni se va dovedi un demers imposibil pentru principalul partid de guvernământ, PDL.

UDMR are propriul proiect de regionali­za­re care prevede menţinerea Ţinutul Se­cu­iesc (Mureş, Harghita, Covasna) într-o singură re­giune. Acesteia i se adaugă o alta (Bihor, Sălaj, Satu Mare), unde maghiarii, fără să fie majoritari, sunt semnificativ mai mulţi decât în alte judeţe.