Eveniment

Reduceti taxele si veti avea crestere economica fara precedent, este sfatul unui laureat al Premiului Nobel

06.05.2008, 19:06 12

Romania ar trebui sa reduca taxele pentru a-si asigura o crestere economica fara precedent, dupa modelul folosit de presedintele american Ronald Reagan, considera Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2004.
"Romania ar trebui sa isi diminueze cheltuielile si taxele, dupa exemplul presedintelui american Ronald Reagan datorita caruia economia americana a cunoscut o crestere fara precedent odata ce taxele au fost scazute", a spus Prescott.
Nivelul fiscalitatii din Romania este cel mai ridicat din Uniunea Europeana si printre cele mai mari din lume, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala. Firmele de aici trebuie sa plateasca intr-un an 96 de impozite, nivel de peste doua ori mai mare decat cel din alte state europene, precum Polonia sau Slovacia.
Diferenta fata de celelalte state cu grad inalt de fiscalitate este foarte mare, in Polonia, a doua clasata, numarul taxelor fiind de circa 40.
Prescott afirma ca Romania inregistreaza acum o crestere importanta, in special datorita investitiilor straine. El pledeaza insa pentru un sistem in care oamenii sa se preocupe de economisirea de fonduri pentru pensionare, economiile personale fiind cele care ar putea sa duca la scaderea deficitului de cont curent al tarii.
"Calea catre abundenta este sa stabilesti un sistem in care antreprenorii sa creeze un surplus social prin construirea de noi businessuri operationale. Iar Romania are oamenii ei care au talentul si inclinatia necesare pentru a deveni antreprenori de succes", a mai spus laureatul Premiului Nobel.
De altfel, scaderea taxelor si nesustinerea afacerilor neprofitabile reprezinta principalele directii pe care ar trebui sa mearga toate tarile din Europa de Est.
"Urmati exemplul Estoniei, Irlandei, Islandei si Slovaciei. Aceasta inseamna infiintarea de sisteme in care oamenii economisesc pentru pensie in conturi de economie personale. Nu sustineti afaceri ineficiente. Creati o piata de munca flexibila, dupa exemplul Danemarcei si SUA, unde oamenii parasesc locurile in care sunt mai putin productivi si se indreapta catre cele in care sunt mult mai productivi", spune Prescott.
Prescott, consilier principal pe probleme monetare in cadrul Federal Reserve Bank of Mineapolis, va fi prezent la Bucuresti si va sustine conferinte intre 3 iunie si 6 iunie, in cadrul celei de-a cincea editii a Forumului Financiar Central si Sud-Est European, care va avea ca tema "Tendintele pietelor financiare globale. Perspective, crize si transformari. Care este formula succesului?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO