Eveniment

Reducerea CAS: un punct la pensii, altul la somaj

16.09.2005, 20:12 18

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat in sedinta de ieri a guvernului o propunere privind scaderea contributiilor pentru asigurarile sociale cu doua puncte procentuale incepand de la 1 ianuarie 2006: un punct din contributia la fondul de pensii, de la 22% la 21%, si inca un punct de la fondul de somaj, de la 3% la 2%.

Nivelul ajustarii este semnificativ mai mic decat cele 4-5 puncte procentuale de care vorbeau in ultima vreme reprezentantii PNL, inclusiv purtatorul de cuvant Eugen Nicolaescu.

Sebastian Vladescu a precizat in urma cu doua saptamani ca reducerea se va adresa exclusiv angajatorilor, scopul invocat fiind incurajarea aducerii in zona fiscalizata a unui segment cat mai mare din forta de munca, dupa ce o parte din salariati au beneficiat deja de un supliment de venit, prin introducerea cotei unice de 16%, la inceputul acestui an.

In prezent, totalul CAS reprezinta 49,5%, din care o contributie de 32,5% din fondul de salarii cade in sarcina firmelor, iar restul de 17% este suportat de salariati.

Guvernul ar trebui sa-si dea acordul si asupra celorlalti parametri fiscali propusi de ministrul finantelor, respectiv mentinerea cotei de 19% la TVA, respectiv a cotei unice de 16%, aplicata atat pentru profit, cat si pentru majoritatea tipurilor de venituri.

De asemenea, este nevoie de acordul politic al Coalitiei guvernamentale privind o serie de masuri pentru suplimentarea incasarilor bugetare, printre acestea figurand majorarea impozitului pe produse de lux, inclusiv autoturisme, dar si pe locuinte cu suprafete peste un anumit nivel, impozitarea mostenirilor, majorarea veniturilor din accize, reglementarea mai stricta a antrepozitelor fiscale din domeniul petrolier.

Din cauza intarzierii cu care ar urma sa fie luate deciziile politice privind miscarile de impozite pentru 2006, Ministerul Finantelor risca sa intre in criza de timp cu elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor, care ar trebui prezentat Parlamentului pana la 15 octombrie.

Cum va arata fiscalitatea in 2006 depinde si de rezultatele vizitei pe care ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, o vor intreprinde saptamana viitoare la Washington, avand drept obiectiv dezghetarea acordului cu FMI, aflat in blocaj de mai multe luni de zile. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO