Eveniment

Războiul politic care a alungat investiţiile, seceta din agricultură şi declinul construcţiilor au trimis din nou economia pe minus în T3

Autor: Claudia Medrega

16.11.2012, 00:09 441

Riscul ca economia să încheie anul 2012 pe minus a devenit un scenariu care nu mai este exclus de analişti şi de oamenii de afaceri după anunţarea cifrelor deza­măgitoare privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea. În cea mai bună variantă economia va închide anul cu un uşor plus de 0,2 -0,5% faţă de o estimare la începutul anului de 1,8-2,3%.

Criza politică internă şi produc­ţia agricolă slabă, prăbuşirea investiţiilor şi slaba absorbţie a fondurilor europene, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, au afectat economia României, care a revenit în teritoriul negativ în trimestrul al treilea.

Produsul Intern Brut a scăzut în T3 cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, iar analiştii şi-au ajustat prognozele pentru creşterea economică din acest an spre 0-0,5%, fără să excludă scenariul trecerii PIB în teritoriul negativ.

La nouă luni, creşterea economică era de doar 0,2%, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică.

Evoluţia economiei a fost corelată cu cea a zonei euro, care a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, ceea ce a determinat înrăutăţirea semnificativă a cererii externe pentru exporturile României.

Economia a scăzut în T3 în principal din cauza contri­buţiei negative din agricultură şi construcţii, domenii care vor rămâne pe scădere cel mai probabil şi în ultimul trimestru al anului. În ceea ce priveşte industria, situaţia este destul de incertă ţinând cont de deteriorarea activităţii economice din zona euro, principalul partener comercial al României.

În timp ce economia lâncezeşte în lipsa unor măsuri de susţinere şi a capitalului străin, politicienii tocmai s-au lansat în campania electorală, care are ca laitmotiv tocmai creşterea economică.

"2012 va fi un an de stagnare. Deocamdată din punct de vedere politic nu există coeziune pentru a se lua măsuri de creştere economică. Dacă în urma alegerilor, Guvernul va avea un mandat solid, lucrurile îşi vor mai reveni", este de părere Dan Muntean, directorul general al producătorului de vin Halewood.

Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, afirmă că nu vede schimbări fundamentale după alegeri. "Nu sunt optimist în acest sens. Am văzut în ultimii 20 de ani că schimbarea puterii nu a adus schimbări fundamentale şi asta este problema principală a clasei politice." Politicienii sunt concentraţi pe recâştigarea alegerilor şi pe obiective pe termen scurt, însă ar trebui să se vorbească mai puţin şi să se concentreze pe ceea ce trebuie făcut pentru a îmbunătăţi mediul economic, în opinia lui Van Groningen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO