Eveniment

Războiul din Gaza: Israelul a mobilizat 360.000 de rezervişti pentru o operaţiune terestră masivă în Gaza. Bilanţul primelor 5 zile de război

Războiul din Gaza

Autor: Ştefan Stan

11.10.2023, 11:15 370

Bilanţul victimelor din Israel a ajuns la 1.200 de morţi, în timp ce ţara a descoperit noi dovezi ale crimelor în masă comise de gruparea militantă palestiniană Hamas şi s-a pregătit pentru o operaţiune de amploare în Gaza, în urma unui atac fără precedent în weekend.

Aproximativ 2.700 de persoane sunt rănite, a declarat Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare israeliene, într-un comunicat postat miercuri dimineaţa devreme pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

El a avertizat că numărul va continua să crească pe măsură ce autorităţile vor descoperi mai mulţi civili ucişi în incursiunea fără precedent de sâmbătă, în care militanţii Hamas au invadat oraşe din sudul Israelului.

Mai mulţi israelieni au fost ucişi în acest singur asalt decât în cei cinci ani ai celei de-a doua Intifade, un ciclu de violenţe care a început în 2000 şi a inclus atentate cu bombă asupra autobuzelor, atacuri cu rachete şi împuşcături.

Un număr mare, dar încă necontorizat, de cadavre a fost descoperit marţi în Kfar Aza, un kibbutz care se învecinează cu graniţa cu Fâşia Gaza şi care a fost printre ultimele localităţi israeliene care au fost securizate. Armata israeliană a descris locul ca fiind un "masacru".

Israelul a mobilizat 360.000 de rezervişti în vederea pregătirii unei operaţiuni terestre în Gaza.

Bilanţul în Gaza

Autorităţile sanitare palestiniene au declarat miercuri că 950 de persoane au fost ucise de bombardamentele israeliene, iar 5.000 au fost rănite în ultimele patru zile. Israelul a declarat că a lovit peste 2.300 de "ţinte Hamas" în teritoriul blocat, în care locuiesc 2,3 milioane de persoane, în timp ce din Gaza au fost lansate peste 4.500 de rachete.

Primul avion cargo care transportă "armament avansat" din SUA "conceput pentru a facilita operaţiuni militare semnificative" a aterizat marţi seară la baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, a anunţat armata israeliană. SUA trimit muniţie şi interceptoare pentru a realimenta sistemul de apărare aeriană Iron Dome, pe care Israelul se bazează pentru a neutraliza atacurile cu rachete.

De asemenea, a mutat un grup naval de atac, inclusiv cel mai mare portavion al său, USS Gerald Ford, din apropierea Italiei în estul Mediteranei pentru a descuraja gruparea militantă Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, şi pentru a efectua supravegherea în sprijinul Israelului.

Ofensiva pregătită de Israel în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus preşedintelui american Joe Biden că atrocităţile comise de Hamas le depăşesc pe cele ale Isis şi că Israelul se află la începutul unei "campanii puternice şi prelungite".

"Amploarea acestui rău, nu a făcut decât să se înrăutăţească", a declarat Netanyahu, potrivit biroului premierului.

Zeci de mii de soldaţi israelieni, alături de un important echipament militar, sunt masate la graniţa cu Gaza, din care Israelul s-a retras în 2005 şi pe care Hamas o controlează din 2007.

ONU estimează că aproape 300.000 de palestinieni au fost strămutaţi în Gaza, mulţi dintre ei grăbindu-se să ajungă în şcoli şi tabere de refugiaţi administrate de ONU pentru a se adăposti de bombardamentele israeliene. ONU va solicita donatorilor 200 de milioane de dolari pentru fonduri de urgenţă pentru a găzdui şi hrăni persoanele strămutate în interiorul ţării, a declarat un diplomat occidental.

Netanyahu a sugerat ca civilii să "părăsească" fâşia de 40 de km, ceea ce a stârnit îngrijorarea Egiptului vecin. SUA discută cu aliaţii săi regionali despre o trecere sigură pentru civili, a declarat marţi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, fără a oferi detalii.

Egiptul nu este dispus să redeschidă complet punctul de trecere Rafah, singura ieşire din Gaza după ce Hamas a distrus părţi din Erez, punctul de control spre Israel, a declarat diplomatul occidental. Forţele aeriene israeliene au lovit marţi o zonă din apropierea Rafah. ONU va încerca să înfiinţeze un centru pentru refugiaţi în apropiere de Rafah, încercând în acelaşi timp să negocieze un coridor umanitar, a declarat diplomatul.

"Am trimis infanteria noastră, soldaţi blindate, corpul nostru de artilerie şi mulţi alţi soldaţi din rezerve", a declarat Conricus, purtătorul de cuvânt al IDF. Misiunea lor "este de a ne asigura că Hamas, la sfârşitul acestui război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată ameninţa sau ucide civili israelieni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO