Eveniment

Război în Ucraina, 23 iunie 2022

Război în Ucraina, 23 iunie 2022
24.06.2022, 00:05 92

Parlamentul European îndeamnă liderii UE să acorde Ucrainei statutul de candidat „fără întârziere“

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă şi 14 abţineri prin care le cere liderilor Uniunii Europene să aprobe „fără întârziere“ statutul Ucrainei de ţară candidată la UE. De asemenea, votul, care a avut loc la o reuniune a Consiliului European la Bruxelles, a cerut liderilor UE să acorde statutul de candidat Republicii Moldova şi Georgiei după ce guvernele lor au îndeplinit un set de reforme politice şi sociale stabilite de Comisia Europeană.

 

Mai mult de jumătate din oraşele din regiunea Doneţk din Ucraina sunt sub control rusesc

Doar 45% din regiunea Doneţk sunt sub controlul forţelor ucrainene, lăsând celelalte 55% sub controlul Rusiei, scrie CNN.

„Este foarte greu să spunem că restul teritoriilor din Doneţk sunt controlate de inamic, pentru că aceste oraşe sunt distruse de inamic – sunt doar teritorii“, a spus Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk.

 

Armata ucraineană: Rachetele de croazieră ale ruşilor au lovit oraşele din sudul ţării

Rachetele de croazieră ruseşti au vizat joi sudul Ucrainei, potrivit comandamentului operaţional al armatei ucrainene pentru acea parte a ţării, citat de CNN.

În Nikolaev, trei rachete de croazieră sol-aer lansate din Herson, oraş controlat de ruşi, au lovit clădiri din oraş. Oraşul-port Odesa a fost vizat şi el de două rachete de croazieră, a spus armata ucraineană, adăugând că acele rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană a ţării.

 

Moscova spune că nu există motive ascunse în ceea ce priveşte reducerea livrărilor de gaz

Reducerile aprovizionării cu gaze ruseşti către Europa sunt explicate mai degrabă de probleme tehnice cu turbinele, decât de motive politice, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, adăugând că nu există motive ascunse, conform CNN. Problemele legate de întreţinerea turbinelor Gazprom în Europa au cauzat scăderea aprovizionării, a adăugat el.  Gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, a redus fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania cu 60% săptămâna trecută, dând vina pe sancţiunile impuse de Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO