Eveniment

RAR va monitoriza emisiile de CO2 ale maşinilor noi

Autor: Bogdan Alecu

10.11.2010, 23:49 30

Registrul Auto Român (RAR) va monitoriza începând cu 1 ianuarie2011 nivelul emisiilor de dioxid de carbon produse de automobilelenoi, parte a unui program al Comisiei Europene de stabilire astandardelor de performanţă ale autoturismelor în ce priveştenoxele, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern preluat deMediafax.

Proiectul face parte dintr-un regulament elaborat de ComisiaEuropeană, care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon lanivelul Uniunii Europene.

Obiectivul proiectului CE este stabilirea unor standarde deperformanţă pentru emisiile generate de autoturismele noiînmatriculate în Uniunea Europeană, ca parte a abordării integratea comunităţii de a reduce emisiile de dioxid de carbon generate deautovehiculele uşoare, asigurând totodată funcţionareacorespunzătoare a pieţei interne şi se bazează pe un proces demăsurare şi monitorizare a acestor emisii, iniţiat în conformitatecu decizia Parlamentului European şi a Consiliului European din 22iunie 2000.

Pentru îndeplinirea prevederilor CE, proiectul prevede cooperareaRAR cu Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare aVehiculelor, care urmează să transmită Registrului până la data de31 ianuarie a anului următor perioadei de raportare datele privindautoturismele noi înmatriculate în anul respectiv.
Pentru a reduce emisiile de noxe, din 2005 până în prezent înRomânia s-a derulat programul "Rabla", prin care s-au scos dincirculaţie aproape 290.000 de maşini care nu respectau normele depoluare Euro.

Ministerul Economiei va transmite RAR până la data de 31 ianuarie afiecărui an informaţii pentru anul calendaristic precedent privindprocentul staţiilor de distribuţie pentru carburanţi care auposibilitatea de a furniza carburanţi E85 (combustibil formatdintr-un amestec de 15% benzină şi 85% etanol), precum şiinformaţii privind respectarea criteriilor de durabilitate alebiocarburanţilor introduşi pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO