Eveniment

Productia de grau a scazut cu 44%

10.09.2007, 18:21 22

Productia de grau a Romaniei, recoltata pana la data de 22 august, a fost de numai 3 milioane de tone anul acesta, cu 44% mai redusa decat cea de 5,4 milioane de tone din 2006, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.
In afara de cea din 2003, aceasta este cea mai slaba recolta de grau inregistrata in Romania in ultimii 18 ani. In anii agricoli buni, recolta de grau se apropie de 8 milioane de tone.
Datele finale privind recolta de grau confirma temerile jucatorilor din industria de panificatie si demonstreaza ca seceta a afectat o mare parte a productiei de cereale.
In 2007, productia medie de grau a depasit cu putin 1,55 tone la hectar, in timp ce in 2006 productia la hectar era de 2,64 tone.
In mod obisnuit, cererea interna de consum este de aproape 5 milioane de tone de grau, astfel ca necesarul de import de grau este anul acesta de circa doua milioane de tone.
Unii mari producatori din industria de panificatie au anuntat inca de acum o luna ca vor recurge la importuri pentru a-si putea derula normal activitatea.
Pe pietele internationale, pretul graului a batut record dupa record in ultima perioada. Cele mai recente cotatii ale graului pe bursele europene depaseau 250 de euro pe tona. Daca intr-adevar importul de grau va fi de circa doua milioane de tone anul acesta, cantitatea importata ar putea costa in aceste conditii chiar si 500 de milioane de euro.
In plus, scumpirea euro din ultima perioada (deprecierea leului) majoreaza efortul financiar al importatorilor de grau.
"In urma cu trei luni, tot graul folosit in productie a fost grau romanesc. In luna august, 15% din cantitatea de grau utilizata a provenit din import, iar pentru luna septembrie procentul de import se va ridica la 60%", estimeaza Alin Giurea, presedinte si director general al Pambac, unul dintre cei mai mari producatori din industria de panificatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO