Eveniment

Primele controale ANC, la Regia Padurilor si la Casa de Asigurari de Sanatate

03.07.2003, 00:00 16



Regia Nationala a Padurilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si spitalele sunt primele institutii care sunt "calcate" de nou infiintata Autoritate Nationala de Control (ANC).



"Tema controlului in cazul Regiei Nationale a Padurilor este verificarea situatiei generate de neincasarea de la agentii economici care au ridicat masa lemnoasa a unei sume de 466 miliarde de lei, aferenta facturilor neincasate din 38 de judete", precizeaza ANC.



In ceea ce priveste controlul la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate si in spitale are ca scop rezolvarea problemelor privind datoriile inregistrate de spitale care la sfarsitul anului trecut erau de 9.000 miliarde de lei. "Pe baza contractelor incheiate intre CNAS si spitale, valoarea ce poate fi decontata este cu mult sub valoarea datoriilor. Diferenta de suma cheltuita nu se justifica prin indicatorii de eficienta inregistrati de spitale", spune Autoritatea.



Inspectorii vor determina cauzele care au condus la acumularea datoriilor si vor verifica in ce masura au fost respectate prevederile legislatiei referitoare la achizitiile publice si desemnarea furnizorilor.



In acelasi timp, echipele de control au sarcina sa calculeze sumele corecte care ar putea fi decontate de CNAS si sa stabileasca persoanele responsabile de situatia creata.



Controalele care se fac in baza unui Ordin comun al ministrului sanatatii si presedintelui CNAS, avizat de ministrul delegat pentru activitatea de control, incep astazi si vor fi incheiate pe 16 iulie. Pentru responsabilizarea comisiilor de inspectie, in ordin a fost introdus un paragraf care spune ca "neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a sarcinilor stabilite prin tematica de control si depasirea termenului stabilit pentru efectuarea actelor de control atrage raspunderea disciplinara, patrimoniala sau penala, dupa caz".



La finele lunii trecute, Guvernul a decis ca Autoritatea Nationala de Control, condusa de Ionel Blanculescu, va prelua in subordine Garda Nationala de Mediu, Inspectoratul de Stat in Constructii, Garda Financiara, precum si structurile din cadrul Directiei Generale a Vamilor care desfasoara actiuni de inspectie vamala si de control vamal ulterior.



De asemenea, ANC va coordona activitatea Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice, care isi va schimba denumirea in Agentia Nationala de Control al Exporturilor, din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, a Inspectiei Muncii, aflata in subordinea Ministerului Muncii, a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare, precum si activitatea de inspectie sanitara si de politie sanitar-veterinara din cadrul Ministerului Sanatatii, respectiv al Ministerului Agriculturii. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO