Eveniment

Pretul terenurilor si chiriile tin discounterii departe de Capitala

04.03.2005, 00:00 35

Preturile ridicate ale terenurilor si la inchirierea spatiilor de retail din Bucuresti indeparteaza comerciantii care practica discounturi mari spre orasele din provincie, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Colliers.


"Retailerii cu discounturi mari au fost cei mai ocupati anul trecut: Tengelmann (Plus) si Rewe (Penny Market) au incercat toate solutiile pentru pozitionarea pe piata din Bucuresti, dar pretul terenurilor si al spatiilor le face munca foarte solicitanta. Din acest motiv, tot mai multe spatii vor fi deschise in provincie in loc de capitala", se arata in studiu.


Analiza Colliers arata ca preturile - atat la inchirierea spatiilor comerciale, cat si la vanzare - au crescut rapid in 2004, in unele cazuri cu 20-50%. Majorarea a fost determinata de diferenta inregistrata intre cererea mare si oferta scazuta de spatii.


Cele mai ridicate preturi sunt practicate in zona Bulevardului Magheru, unde este depasit nivelul de 100 de euro lunar pe metru patrat. Si in zonele din apropierea centrului capitalei au fost inregistrate cresteri de preturi, nivelul chiriei ajungand, in cazul spatiilor situate pe Calea Mosilor, la 30-50 de euro pe metru patrat lunar.


Aceeasi evolutie ascendenta a fost remarcata si pentru zonele periferice, unde preturile variaza intre 8 si 15 euro pe metru patrat.


Referitor la terenuri, preturile au urcat in unele cazuri de la 70-150 de euro pe metru patrat, in 2002, la 200-350 de euro pe metru patrat, arata Colliers.


Analiza mentioneaza ca piata de retail a avut o dinamica deosebita in 2004, aproape toate companiile dorind sa-si dezvolte activitatile. In plus, mai multe companii sunt in diverse stadii privind patrunderea pe piata romaneasca - Tengelmann, Kaufland, miniMax. Principalele lanturi de magazine cash & carry sunt Metro si Selgros, in timp ce pe segmentul de hipermarketuri activeaza Carrefour si Cora, iar pe piata conceptului de do-it-yourself centrele Bricostore si Praktiker.


Cele mai mari centre comerciale sunt mall-urile Plaza Romania si Bucuresti Mall, Jolie Ville si Unirea Shopping Center.


In proces de dezvoltare sunt si lanturile de farmacii Sensiblu si Eurofarmacia, cele mai multe banci din Romania (ING, Citibank, Banca Transilvania, BRD etc.), precum si Flanco, Domo, Altex (electrocasnice) sau Mobexpert (mobila).


"Anul 2004 a fost unul plin pentru aproape toti retailerii. Mai intai de toate, ei au inteles ca piata romaneasca are un potential ridicat si, totodata, ca intrarea pe aceasta piata sau dezvoltarea activitatilor nu este atat de usoara cum pare", concluzioneaza analistii Colliers.



Proiectele mari de birouri revin


Anul 2005 va aduce pe piata imobiliara romaneasca patru cladiri mari de birouri de calitate, fiecare avand o suprafata de peste 10.000 de metri patrati, dupa ce in perioada 2003-2004 nu a fost finalizat nici un astfel de imobil, au mai spus analistii Colliers. Cladirile din clasa A programate pentru finalizare in 2005 sunt America House (cu o suprafata de 26.000 de metri patrati), Charles de Gaulle Plaza (22.000 mp), Bucharest Business Park (18.500 mp) si Bucharest Corporate Center (13.000 mp), toate amplasate in Bucuresti. Studiul precizeaza ca anul 2004 a fost al doilea consecutiv in care nu a fost inaugurat nici un imobil din clasa A cu o suprafata de peste 10.000 de metri patrati. Doar sase cladiri de birouri de calitate, de dimensiuni medii (2.830-5.500 mp), au intrat pe piata anul trecut si au fost inchiriate rapid. Imobilele - cu o suprafata insumata de 26.000 de metri patrati - au ridicat stocul de birouri la 160.000 de metri patrati. In 2005 sunt programate pentru finalizare spatii totalizand circa 100.000 de metri patrati. Referitor la birourile din clasa B, stocul se ridica la finele anului trecut la circa 300.000 de metri patrati, din care in 2004 au fost finalizate spatii totalizand aproape 50.000 de metri patrati. Totodata, sunt in constructie imobile cu suprafete de 30.000 de metri patrati.



Chirii in scadere pentru spatii industriale


Cererea de spatii industriale va continua sa creasca in acest an, in timp ce nivelul chiriilor va urma o tendinta descendenta fata de anul trecut, se mai arata in raportul Colliers. Cererea pentru spatiile industriale va veni mai ales din partea operatorilor de logistica - noi sau care sunt deja prezenti pe piata romaneasca.


Raportul mai mentioneaza ca pentru acest an se asteapta ca unul sau doua dintre proiectele de spatii industriale deja anuntate sa fie finalizate.


Cei mai multi dintre developerii care au anuntat astfel de proiecte de investitii vor incepe constructia insa doar in momentul in care au semnat contracte de preinchiriere, care sa le permita o finantare mai usoara sau mai ieftina a acestora. Printre proiectele care urmeaza sa fie dezvoltate pe piata romaneasca se numara cele ale companiilor de logistica Rewico Logistics Kft si Delog Debrecen Logistic Center & Industrial Park Kft. Un alt proiect care va fi dezvoltat in Romania este cel al grupului danez de logistica Rynart, care a anuntat construirea unui centru de distributie de aproximativ 35.000 de metri patrati.


Chiriile vor scadea in acest an spre 4 euro pe luna pe metru patrat, fata de 6 euro cat erau anul trecut, se mentioneaza in raport.


In ceea ce priveste facilitatile de productie, cererea va continua sa creasca mai ales ca sunt multe companii noi care si-au anuntat intrarea pe piata romaneasca.


Cererea vine in special din partea companiilor din industria componentelor auto, IT si electronica si a materialelor de constructii.


Capitala este preferata de producatorii mici, care doresc sa fie mai aproape de administratia locala. Majoritatea firmelor se orienteaza catre zonele de centru si de vest a tarii, raportul dintre costul si calitatea fortei de munca fiind optim in aceste regiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO