Eveniment

Pretul corect pentru un antivirus? Fiecare institutie de stat are alt raspuns

13.05.2010, 00:00 81


Institutiile finantate din bani publici cumparahaotic - dupa criterii netransparente si neuniforme - aplicatiisoftware, in conditiile in care guvernul nu a impus la nivelnational un set de reguli si criterii tehnice pentru asemeneaachizitii, dupa cum o arata o simpla analiza a datelor din sistemulelectronic de achizitii publice www.e-licitatie.ro.

  • O listare a achizitiilor de soft antivirus, spre exemplu,realizate in 2009 de institutiile publice arata ca rareori existadoi ordonatori de credit care sa fi cumparat acelasi tip de soft,pe aceeasi perioada de timp si la acelasi pret.
  • Prima dintre diferente: unele institutii cumpara soft antivirusdestinat utilizatorilor rezidentiali, in timp ce altele cumparaaplicatii pentru utilizatori business.
  • Institutul de cercetare in informatica din Bucuresti, desprecare se poate presupune ca are cunostintele necesare pentru a faceachizitia cea mai potrivita, a cumparat, spre exemplu, aplicatiaEset NOD32 Antivirus pentru utilizatori casnici, valabila un an dezile, la pretul de 128 de lei. Insa Inspectoratul de Stat inConstructii a achizitionat pentru 200 de utilizatori, la pretul de22 de lei bucata, editia Business a unei solutii antivirus acompaniei Kaspersky.
  • Nu este singura diferenta de optiuni. Compania de apa Olteniasi-a cumparat antivirus pe trei ani - exact la fel cum a procedatsi Ministerul Comunicatiilor, care a platit Bitdefender 33.540 delei pentru soft. Insa Casa de sanatate Dolj a cumparat antivirus pedoi ani, in timp ce Autoritatea Aeronautica Civila si alte sute deinstitutii au cumparat acelasi tip de software doar pentru un an.Adrian Seceleanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO