Eveniment

Preşedintele „s-a consultat“ cu opoziţia, în absenţa PSD de la Cotroceni

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Autor: Gabriel Pecheanu, Iulian Anghel

15.12.2016, 00:04 209
Revine în discuţie numele lui Florin Georgescu ca premier dacă Liviu Dragnea nu va fi nominalizat de preşedinte pentru această funcţie.
 
PSD şi ALDE, partide care vor forma viitoarea majoritate parlamentară şi vor da premierul, nu au venit la consultările de ieri iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis. În lipsa acestora, preşedintele s-a întreţinut cu partidele care vor forma opoziţia – PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor.
 
PSD nu a anunţat nici ieri numele persoanei propuse preşedintelui pentru poziţia de prim-ministru. Preşedintele trebuie să agreeze o persoană înainte de a înainta propunerea Parlamentului. PSD susţine însă că, de vreme ce Parlamentul nou nu s-a format, orice discuţie prealabilă este inutilă. Însă, sub această justificare, PSD, marele câştigător al alegerilor, ascunde o mare tulburare.
 
Iohannis a anunţat fără să propunţe nume că nu-i va face Parlamentului o propunere în persoana cuiva care are probleme de „integritate“. Ţinta este chiar Liviu Dragnea, şeful PSD. În aceste condiţii, la PSD se caută soluţii – fie este forţată nominalizarea liderului partidului, fie partidul caută pe altcineva. Astfel, numele lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, fost ministru de finanţe, începe să circule prin partid ca posibil titular al fotoliului de prim-ministru.
 
Preşedintele s-a întreţinut ieri deci cu opoziţia care a promis să facă o figură frumoasă din fotoliile out-siderilor.
 
Preşedintele PMP Traian Băsescu, fost şef al statului pentru două mandate, a declarat după consultările de la Palatul Cotroceni că i-a transmis şefului statului Klaus Iohannis că partidul pe care îl conduce va fi parte din orice soluţie politică anti-PSD.
 
''Suntem şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD'', a spus Băsescu, adăugând că poziţia sa este valabilă în ambele variante - guvernare sau opoziţie.
 
''Noi suntem în opoziţie cu PSD din motive ideologice şi a modului cum înţeleg să gestioneze resursele bugetului în mod populist şi pregătesc parcă ieşirea României din parametrii necesari accesului în zona euro'', a subliniat liderul PMP.
 
Raluca Turcan, şefa PNL, a spus că partidul nu are "în momentul de faţă" o propunere de premier, dar dacă va fi în această situaţie prima opţiune va fi Dacian Cioloş, a declarat miercuri preşedintele interimar la PNL
 
"În momentul de faţă nu avem o propunere de premier, dar dacă va fi să ajungem în situaţia de a face propunerea de premier, cu siguranţă va fi un om integru, cu siguranţă va fi un om implicat, pentru care să vorbească faptele", a spus Turcan.
 
Lă rândul său, liderul USR Nicuşor Dan a declarat că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce nu va vota un guvern PSD şi că varianta "Cioloş premier" este una prea puţin posibilă, din cauza rezultatului alegerilor.
 
"I-am spus preşedintelui că am susţinut şi continuăm să susţinem această variantă (Cioloş premier - n.r.), numai că rezultatele, numărul de mandate din Parlament fac din această variantă una prea puţin posibilă(...) Noi am exprimat constant, în timpul campaniei electorale, faptul că pentru acest moment în care partidele au o credibilitate redusă în rândul populaţiei, opţiunea unui prim-ministru tehniocrat este cea care să nu depindă de grupurile de interese din partide. Ar fi cea mai bună soluţie, iar Dacian Cioloş, prin experienţa pe care o are, este cu atât mai bună o soluţie potrivită", a declarat liderul USR, Nicuşor Dan

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO