Politică

Video ZF Live. Nicuşor Dan, preşedintele USR: Banii din buget ar trebui să fie puşi împreună cu fondurile europene ca să fie un singur mecanism de alocare

Autor: Ştefan Stan

29.11.2016, 00:05 431

USR îl susţine pentru funcţia de prim-ministru pe actualul premier Dacian Cioloş şi nu doreşte să obţină vreun minister sau să-şi impună candidaţii în funcţii din guvern. În schimb, Uniunea Salvaţi România (USR) doreşte să lase pe mâna premierului formarea noului guvern, în funcţie de oamenii pe care acesta îi consideră competenţi, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele USR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„O să lăsăm la latitudinea primului-ministru să aleagă persoanele cele mai potrivite. O să negociem cu premierul exclusiv programul de guvernare. Logica de partid spune că noi vrem să ne punem oamenii la guvernare, dar, din păcate, România este în criză, iar oamenii competenţi nu se înscriu în partide“, a spus Nicuşor Dan.

„În situaţia în care cea mai competentă persoană pe domeniul educaţiei este domnul Mircea Dumitru, ar fi absurd să îi cerem să se înscrie într-un partid pentru a fi ministru. Noi, în ipoteza în care vom susţine guvernul Cioloş, nu vrem să cerem să se numească oameni în guvern. Dacă premierul va considera că cea mai bună persoană pentru un domeniu este de la USR, atunci cu siguranţă o vom susţine“, a adăugat preşedintele USR. 

USR consideră că trebuie acordată o importanţă deosebită antreprenorilor din România, în special în direcţia finanţării şi accesului la pieţe noi, forţă de muncă calificată şi acces la un sistem administrativ debirocratizat şi digitalizat. Unul dintre obiectivele USR este eliminarea suprapunerilor dintre ministerele şi departamentele care au aceleaşi competenţe. Nicuşor Dan susţine că banii din buget ar trebui să fie puşi împreună cu fondurile europene şi să fie un singur mecanism de alocare.

„Pe partea de finanţare, există mai multe fonduri, pe lângă fondurile structurale, scheme de minimis în diferite ministere. Un antreprenor dacă doreşte să aplice pentru astfel de scheme trebuie să se ducă la minimum patru ministere: Ministerul Economiei, Fondurilor Europene, Agriculturii şi Finanţelor Publice“, a spus Oana Bîzgan, candidată a USR, prezentă la rândul ei la emisiunea ZF Live.

Ea spune că pentru a susţine cu adevărat antreprenorii, trebuie să existe un singur loc unde aceştia să vină cu proiectul de afaceri şi să primească susţinere de la specialişti, astfel încât finanţarea să fie adaptată modelului lor de business.

Subiectele majore de interes pentru noi USR sunt Sănătatea, Educaţia şi Infrastructura. Pe partea de educaţie, unul dintre programele propuse este implementarea unui învăţământ dual, care să îi ajute pe cei care nu doresc să urmeze cursurile unei facultăţi să fie integraţi în piaţa muncii şi să fie productivi imediat după terminarea studiilor. De asemenea, USR pune accent pe dezvoltarea sectorului IT şi doreşte ca în următorii cinci ani numărul persoanelor care lucrează în acest sector să se dubleze. 

Nicuşor Dan susţine că în România este o ruptură totală între ce produce şcoala şi ce aşteaptă piaţa. „Şcoala produce zeci de mii de oameni care nu-şi găsesc de lucru, iar pe de altă parte vedem antreprenori care se plâng că nu au pe cine să angajeze“. El doreşte creşterea alocării din PIB pentru Educaţie în patru ani de la 3,2% la 6%.

Preşedintele USR doreşte o sistematizare a achiziţiilor publice din România. El susţine că dacă guvernul va depinde de USR, nu vor mai fi alocaţii discreţionare, fie că sunt de la ministerul dezvoltării pentru oraşe şi comune, fie că sunt de la ministerul sănătăţii pentru reţeaua sanitară, şi că doreşte să existe criterii clare de evaluare şi alocare pe proiecte, aşa cum se face cu fondurile europene şi cum se face în privat.

„Vrem să rupem bariera care a existat între clasa politică şi cetăţeni, o să vă invităm la dezbateri pe comisiile de specialitate din Parlament, pentru că există expertiză în societate care trebuie să interacţioneze cu cine ia decizia, nu o să vedeţi vot pe pensii speciale de la noi. Pe de altă parte, ne interesează foarte mult statul de drept, administraţia publică, cheltuirea banului public.“

Nicuşor Dan a infirmat ipoteza unei alianţe cu PNL. „Nu vom face o alianţă cu PNL-ul, nici înainte, nici după alegeri.

 

Ce au mai declarat Nicuşor Dan şi Oana Bîzgan la ZF Live

Am decis să merg la Camera Deputaţilor, pentru că sunt lucruri pentru Bucureşti care pot fi influenţate de acolo, spre exemplu alocarea de fonduri pentru Centura Bucureştiului. Sunt lucruri pe care nu le putem face din opoziţie în Consiliul General. De la nivelul Parlamentului, se pot face alte lucruri. 

Scăderea taxelor este tot timpul bună, atâta vreme cât este făcută în interesul ţării şi al economiei ţării. Ceea ce noi ne propunem la USR este să ne concentrăm pe investiţii, pe partea de creştere a României. Dorim o reindustrializare a României şi investiţii în retehnologizare şi o parte din investiţiile plasate în mod strategic astfel încât să aibă impact major asupra vieţii.

Investiţiile străine, cât şi capitalul românesc, sunt cât se poate de benefice pentru dezvoltarea economică României. Pe partea de investiţii străine vedem rezultate foarte bune şi o creştere faţă de anul trecut de 23%, avem un flux de investiţii străine de 3,1 mld. euro şi peste 50.000 de locuri de muncă create. Când discutăm de reindustrializare modernă, vorbim de o industrie cu valoare adăugată.

Timp de 10-15 ani, investiţiile au venit în România datorită forţei de muncă ieftină. Cred că în momentul de faţă începem să ne îndreptăm spre o valoare adăugată a României.

Putem eficientiza modul în care banii sunt cheltuiţi. Vorbim nu doar de sistemul de educaţie, ci de modul în care au fost cheltuiţi banii publici în ultimii 26 de ani. Începem să vedem anumite lucruri care se schimbă. România are nevoie în continuare de capital, atât în economie, dar şi de mai mulţi bani pentru mediul public, însă cred că sunt zone în care avem bani, dar nu sunt folosiţi eficient.

Mai mult decât dorinţa de a cheltui banii, este nevoie de un aparat administrativ capabil să implementeze aceste lucruri. Este o incapacitatea administrativă de a planifica şi a executa proiecte.

Românai astăzi organizează de trei ori mai multe târguri decât Germania. Târgurile reprezintă unul dintre modalităţile prin care putem susţine exporturile din România. Acesta trebuie dezvoltat, dar trebuie utilizat ca un instrument strategic. Nu putem să ne îngropăm în proceduri administrative pentru 75 de târguri fără să măsurăm care sunt cele mai de impact, care aduc cea mai mare valoare şi unde se participă cu adevărat pentru a creşte exporturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO