Eveniment

Premise mai bune pentru Rabla 2010: Statul vrea sa caseze 213 rable pe zi, de doua ori mai mult decat anul trecut

Premise mai bune pentru Rabla 2010: Statul vrea sa caseze 213 rable pe zi, de doua ori mai mult decat anul trecut

Dacia a fost principalul beneficiar al Rabla 2009, vanzand 18.500 din cele 32.000 de autoturisme comercializate prin intermediul programului

18.02.2010, 23:12 22

Programul Rabla ar trebui sa scoata din circulatie 213automobile mai vechi de 10 ani in fiecare zi a acestui an pentru aindeplini plafonul de 60.000 de unitati propus de MinisterulMediului.
In cursul anului trecut Rabla a avut un randament scazut, inconditiile in care au fost casate 32.000 de automobile, adica 104pe zi, jumatate din plafonul propus.
"Anul trecut am avut o cadere economica de 7%, care nu a permisindeplinirea programului. In 2010 se prevede o crestere economicade 1,3%, astfel ca si din acest motiv speram ca va fi mai bine.Acum exista si posibilitatea de tranzactionare a voucherului, ceeace va da posibilitatea oamenilor sa aduca mai multe rable", adeclarat prim-ministrul Emil Boc.
Prima modificare pe care o aduce Rabla din acest an esteposibilitatea utilizarii a pana la trei vouchere, obtinute princasarea a cate unui autovehicul, pentru achizitia unei masini noi.Programul nu impune o limita maxima de vouchere pentru persoanefizice, in timp ce pentru persoanele juridice s-a stabilit o sumamaxima de 200.000 de euro.
"Cu trei tichete ai deja 2.800 de euro, mai pui 4.000 - 4.500 deeuro si poti lua o masina buna", a completat ministrul mediului,Laszlo Borbely.
El a adaugat ca au fost luate masuri pentru securizarea voucherelorsi a limita posibilitatea falsificarii lor. In plus voucherele,pentru a fi valabile, trebuie sa fie insotite de certificatul deproprietar, de radiere si cel de distrugere.
Dupa lansarea programului "Rabla" ministrul mediului a declarat cala 20 martie va fi lansat si programul similar pentrutractoare.
In 2009 programul a inceput cu intarziere, dupa ce a fost lansat la1 martie, iar primele vanzari efective au avut loc in ultimele zileale lunii.
"Avand in vedere ca voucherele se tranzactioneaza deja la micapublicitate, se poate acoperi intregul volum al programului. Intr-oprima faza vor fi scoase rablele, iar apoi se vor vinde si masini.Cat permitem insa importul de masini second-hand nu vom putea sascoatem din circulatie cate rable trebuie", a declarat BrentValmar, vicepresedinte al APIA si director general al PorscheRomania.
Editia din 2010 a adus modificari care, potrivit reprezentantilorguvernamentali si ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor deAutomobile, vor contribui la utilizarea integrala a fondurilor de282 de milioane de lei alocate de Ministerul Mediului. "Programuldemareaza bine si are premise mai bune decat cel de anul trecut.Speram ca va ajuta cu precadere industria, productia interna si cavor beneficia si importatorii", a declarat Valmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO