Premise mai bune pentru Rabla 2010: Statul vrea sa caseze 213 rable pe zi, de doua ori mai mult decat anul trecut

Autor: Alexandru Anghel 18.02.2010

Programul Rabla ar trebui sa scoata din circulatie 213 automobile mai vechi de 10 ani in fiecare zi a acestui an pentru a indeplini plafonul de 60.000 de unitati propus de Ministerul Mediului.
In cursul anului trecut Rabla a avut un randament scazut, in conditiile in care au fost casate 32.000 de automobile, adica 104 pe zi, jumatate din plafonul propus.
"Anul trecut am avut o cadere economica de 7%, care nu a permis indeplinirea programului. In 2010 se prevede o crestere economica de 1,3%, astfel ca si din acest motiv speram ca va fi mai bine. Acum exista si posibilitatea de tranzactionare a voucherului, ceea ce va da posibilitatea oamenilor sa aduca mai multe rable", a declarat prim-ministrul Emil Boc.
Prima modificare pe care o aduce Rabla din acest an este posibilitatea utilizarii a pana la trei vouchere, obtinute prin casarea a cate unui autovehicul, pentru achizitia unei masini noi. Programul nu impune o limita maxima de vouchere pentru persoane fizice, in timp ce pentru persoanele juridice s-a stabilit o suma maxima de 200.000 de euro.
"Cu trei tichete ai deja 2.800 de euro, mai pui 4.000 - 4.500 de euro si poti lua o masina buna", a completat ministrul mediului, Laszlo Borbely.
El a adaugat ca au fost luate masuri pentru securizarea voucherelor si a limita posibilitatea falsificarii lor. In plus voucherele, pentru a fi valabile, trebuie sa fie insotite de certificatul de proprietar, de radiere si cel de distrugere.
Dupa lansarea programului "Rabla" ministrul mediului a declarat ca la 20 martie va fi lansat si programul similar pentru tractoare.
In 2009 programul a inceput cu intarziere, dupa ce a fost lansat la 1 martie, iar primele vanzari efective au avut loc in ultimele zile ale lunii.
"Avand in vedere ca voucherele se tranzactioneaza deja la mica publicitate, se poate acoperi intregul volum al programului. Intr-o prima faza vor fi scoase rablele, iar apoi se vor vinde si masini. Cat permitem insa importul de masini second-hand nu vom putea sa scoatem din circulatie cate rable trebuie", a declarat Brent Valmar, vicepresedinte al APIA si director general al Porsche Romania.
Editia din 2010 a adus modificari care, potrivit reprezentantilor guvernamentali si ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, vor contribui la utilizarea integrala a fondurilor de 282 de milioane de lei alocate de Ministerul Mediului. "Programul demareaza bine si are premise mai bune decat cel de anul trecut. Speram ca va ajuta cu precadere industria, productia interna si ca vor beneficia si importatorii", a declarat Valmar.