Eveniment

Premierul Borisov propune majorarea deficitelor României şi Bulgariei

Premierul Borisov propune majorarea deficitelor României şi Bulgariei

Autor: Iulian Anghel

13.10.2011, 00:04 466

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, aflat ieri la Bucureşti unde a participat la prima şedinţă comună a guvernelor român şi bulgar, a lansat o ipoteză interesantă. Borisov susţine că României şi Bulgariei ar trebui li se permită un deficit bugetar ridicat, precum în Italia, Spania, Portugalia şi Marea Britanie.

Deficitul bugetar al Bulgariei a fost în 2010 de 4,1%, în vreme ce acela al României a sărit de 7%, iar anul acesta este aşteptat să se plaseze în jurul valorii de 4,4% din PIB. Anul viitor cele două ţări s-au angajat să reducă deficitul sub pragul de 3%, însă, pe fondul diminuă­rii prognozelor de creştere economică de la 3,5% - 4%, România se va confrunta cu o scădere a veniturilor, drept urmare va trebui fie să-şi ajusteze cheltuielile, fie să-şi majoreze deficitul. Marţi ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că nu vor fi făcute anul viitor alte reduceri de cheltuieli, admiţând, în aceeaşi vreme, că prognoza de creştere va fi reevaluată la 2%.

Datele bugetului României pentru 2012 sunt deocamdată neclare pentru că, deşi trebuie să prezinte până mâine Parlamentului proiectul legii bugetului, Executivul de la Bucureşti aşteaptă acordul FMI, care îşi va trimite aici o misiune de evaluare abia pe 25 octombrie.

Ipoteza lui Borisov nu a primit un răspuns de la premierul Emil Boc, dar, în trecut, Guvernul român a susţinut că deficitul în 2012 va fi menţinut la 3%. Recent, Guvernul a negociat cu FMI să scoată o parte dintre arieratele societăţilor de stat de la calculul deficitului - un semn că încadrarea în cele trei procente convenite cu Fondul va fi un exerciţiu extrem de dificil.

Unii economişti sugerează ca Guvernul să preseze pentru un deficit mai mare de 3% din PIB, dar fiind prognozele deloc optimiste ale evoluţiei economice a întregului continent.

Borisov a făcut o comparaţie amuzantă, vorbind de deficitul bugetar: "Eu şi cu domnul Boc am glumit atunci când am spus că echipele naţionale de fotbal ale României şi Bulgariei nu prea merg bine, dar pot fi foarte bine îmbunătăţite dacă ridicăm deficitele la buget, precum în ţări ca Italia, Spania, Portugalia şi Anglia. Aşa că am găsit şi o foarte serioasă legătură cu deficitele de buget mari şi cu campionatele de fotbal."

Bulgaria aşteaptă ca economia ei să crească anul acesta cu două procente, în vreme ce economia României va creşte foarte probabil cu 1,5%.

Guvernul României şi cel al Bulgariei s-au reunit, ieri la Bucureşti, în prima şedinţă comună a celor două cabinete, pentru a discuta atât proiecte comune în energie, transporturi, agricultură, educaţie.

Cei doi premieri au decis constituirea unui consiliu de cooperare la nivel înalt care să pregătească anual şedinţe comune de guvern, până la următoarea reuniune urmând să fie analizate mai multe proiecte, precum crearea unui brand al Dunării în regiune.

Reuniunea de ieri a guvernelor român şi bulgar a fost prima de acest fel. România a mai avut şedinţe comune de guvern cu Ungaria şi Republica Moldova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO