Eveniment

PNL considera inaplicabile normele de aplicare a ordonantei privind impozitul pe venit

14.02.2003, 00:00 13

Normele de aplicare a Ordonantei 7/2001 privind impozitul pe venit sunt "inaplicabile", iar actul normativ reprezinta o "aberatie", care va da nastere unor abuzuri si interpretari imense, a declarat, ieri, deputatul liberal Dan Radu Rusanu, presedintele Comisiei de politica economica din cadrul Camerei Deputatilor.
"Pana in ultima clipa nu am crezut ca Guvernul va emite aceasta aberatie de ordonanta si va aproba aceste norme, care nu se vor putea aplica niciodata, iar abuzurile si interpretarile pe care le vor crea vor fi imense", a afirmat Rusanu.
Deputatul a explicat ca actul normativ este si ineficient, pentru ca valoarea cheltuielilor cu administrarea acestui impozit va fi mult mai mare decat sumele obtinute din colectarea impozitului. "Ceea ce tovarasul Tanasescu nu pricepe este ca un impozit este cu atat mai eficient cu cat este mai usor de administrat. Or, in acest caz, pe baza acestor norme, se va putea interpreta orice si oricum", a mai spus deputatul liberal.
Rusanu a explicat ca nici macar in cazul convorbirilor si deplasarilor realizate de avocati sau ziaristi, care ar trebui sa fie usor de diferentiat in functie de interes prin chitanta emisa catre client, respectiv prin articolul publicat, constatarile nu se vor putea face in mod corect.
"Ce se intampla daca avocatul respectiv se deplaseaza doar pentru a acorda asistenta sau daca articolul pentru care un ziarist a efectuat convorbiri telefonice nu mai este publicat? In aceste cazuri, cum mai demonstreaza cei doi ca acele cheltuieli au fost in interes de serviciu?", s-a intrebat deputalul PNL.
Pe de alta parte, Rusanu a aratat ca organele de control fie "vor trece cu vederea" evidentele aferente acestui tip de cheltuieli, fie "vor le vor lua pe toate la verificat", si atunci va trebui recalculat impozitul, iar veniturile colectate vor fi foarte mici. "Cat poate sa coste o covorbire telefonica sau o cursa cu masina?", a mai declarat deputatul.
Rusanu a adaugat ca, cel mai probabil, baremurile valorice impuse de angajatori pentru convorbirile telefonice in interes de serviciu vor fi "majorate in mod neoficial", astfel incat salariatii sa nu plateasca impozitul aferent depasirilor. "Se va intampla cam asa: daca acum limita este de 300.000 de lei, iar ce depasesti platesti, firmele vor declara la Finante ca au marit plafonul la 500.000 de lei, iar angajatul va suporta cei 200.000 de lei, dar nu si impozitul", a explicat Rusanu.
Potrivit normelor de aplicare a ordonantei, in cazul in care angajatul depaseste valoarea alocata si angajatorul plateste aceasta diferenta, suma respectiva va fi considerata venit impozabil, iar salariatul va plati impozitul aferent.
Reprezentantul PNL s-a referit de asemenea la prevederile privind veniturile agricole. "Eu n-am mai vazut asa ceva in cei 30 de ani de cand lucrez in domeniu. Nu inteleg cum vor putea consiliile locale sa evalueze veniturile minime agricole care pot fi obtinute, atata vreme cat in fiecare zi bursa produselor de pe piata ne arata cat de mult difera preturile de la o regiune la alta", a afirmat Rusanu.
Conform Ordonantei, veniturile agricole realizate de persoanele fizice vor fi evaluate de autoritatile locale pe baza limitelor minime ale veniturilor care se pot obtine din cresterea si valorificarea animalelor si pasarilor, precum si din valorificarea altor bunuri realizate in gospodarie.
Normele de aplicare a Ordonantei 7/2001, care stabilesc, printre altele, modalitatea de calcul a impozitului pentru avantajele in natura primite de salariati, cum ar fi prime de asigurare si utilizarea vehiculelor de serviciu, au intrat in vigoare de la inceputul acestui an.
Ordonanta 7/2001 privind impozitul pe venit a fost aprobata prin Legea 493/2002, iar normele metodologice de aplicare au fost publicate, marti, in Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO