Eveniment

Piata locala coboara in topul european al inmatricularilor auto

16.12.2008, 18:30 14

Prabusirea pietei auto cu peste 50% in noiembrie a dus Romania pe locul 13 la nivel european din punctul de vedere al inmatricularilor de autoturisme, potrivit statisticilor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Europa.

Scaderea inregistrata de piata locala a fost una dintre cele mai puternice la nivel european, fiind depasita numai de Letonia cu -61%, Irlanda cu -55% si Islanda cu -94%. La nivel european, inmatricularile de autoturisme au fost mai mici cu 26%, la un volum total de 1,25 de milioane de autoturisme.
In ciuda scaderilor puternice inregistrate in octombrie si noiembrie, la nivelul primelor 11 luni Romania s-a clasat din punctul de vedere al inmatricularilor pe locul zece in clasamentul european, cu un volum de 266.637 de autoturisme, cu 7,5% mai putin fata de perioada similara a anului trecut.
"Scaderea pietei va continua si in luna decembrie, din cauza vanzarilor de masini second-hand care au fost importate inainte de modificarea taxei, in timp ce in a doua parte a lunii nu se vor mai vinde multe masini datorita sarbatorilor de iarna", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia. El estimeaza pentru decembrie vanzari mai scazute de autoturisme decat in noiembrie, cand s-a atins cel mai mic volum din acest an.
Cel mai bun rezultat pentru piata auto locala a fost inregistrat la nivelul lunilor iulie si august, cand s-a clasat pe locul opt, dupa piete vest-europene precum Belgia, Olanda, Spania, Italia si Marea Britanie. Cel mai slab rezultat din 2008 a fost inregistrat in ianuarie, cand piata locala de autoturisme s-a clasat pe locul 14 si cand s-au inmariculat 23.369 de autoturisme. Pe de alta parte, in luna iunie, in care piata locala a inregistrat cel mai bun rezultat, cu 36.420 de autoturisme inmatriculate, Romania s-a clasat pe locul noua.
In octombrie a fost prima luna in care Romania a iesit din Top 10, clasandu-se pe locul al 12-lea, cu 24.170 de unitati. Cu toate acestea, singurele piete din Europa Centrala si de Est care au ocupat o pozitie mai buna au fost Austria si Polonia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO