Eveniment

Piata de energie electrica este libera in proportie de 55%

01.11.2004, 00:00 48

Piata de energie electrica din Romania se liberalizeaza incepand de astazi la 55%, fata de 40% in prima parte a acestui an, potrivit unei hotarari de guvern aprobate in sedinta de guvern de la finele saptamanii trecute. Romania s-a angajat sa-si deschida integral pietele de energie si gaze pana in 2007, an prevazut pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Gradul de libertate a unei piete exprima de fapt ponderea pe care o au consumatorii eligibili in totalul consumului intern aferent anului anterior deschiderii pietei. Altfel spus, consumatorii de pe piata libera vor cumula impreuna un consum de maxim 55% din cel aferent anului 2003.
Consumatorii eligibili au un avantaj major fata de cei captivi in retelele de distributie, in sensul in care acestia isi pot negocia direct cu furnizorul cantitatea si pretul de achizitie. In acest context, pretul fixat pentru consumatorii captivi are valoarea unui pret maximal pentru cei de pe piata libera.
Dupa liberalizarea pietei de energie electrica, Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) nu va mai stabili decat tarifele de distributie si de transport, urmand ca preturile de furnizare a electrictatii sa fie reglate pe baza cererii si a ofertei.
Din 2007, atat consumatorii industriali, cat si cei casnici vor avea posibilitatea sa incheie contracte cu orice furnizor de energie.
Consumatorii eligibili sunt companii care inregistreaza un prag minim de consum stabilit de autoritatea de reglementare sectoriala.
Ei au dobandit acest statul pe baza unor criterii stabilite de ANRE, cum ar fi un consum minim de 20GWh/an si lipsa datoriilor fata de furnizorii de utilitati.
Romania are in acest moment un grad de deschidere mai mare fata de alte piete din regiune. Potrivit foii de parcurs in sectorul energetic pe termen lung, piata de energie se va deschide la 80% de la 30 iunie 2006, iar din 2007 va fi de 100%.
Pe piata de gaze, pana la finele acestui an gradul de liberalizare urmeaza sa fie majorat pana la 50%, iar de la 30 iunie 2006 la 75%. De asemenea, din 2007 va fi deschisa la 100%.
Unii analisti au atras atentia ca liberalizarea pietei risca sa intre in coliziune cu privatizarea derulata in cele doua sectoare, precum si asupra unor anomalii existente deja pe piata libera a energiei.
De fapt, directivele Uniunii Europene preseaza asupra acestei deschideri in paralel a pieteler nationale de gaze si energie pentru a crea cat mai repede piata unica europeana liberalizata.
Istoria liberalizarii pietelor de energie a inceput in Romania in 2000, cu piata de energie electrica, in prima etapa fiind decisa o deschidere pana la 10%. In anul urmator, piata de gaze s-a deschis la 10%, iar cea de energie s-a deschis la 15%.
Piata cu adevarat libera insa, spun specialistii, este cu mult mai mica, adica a acelor consumatori eligibili care si-au schimbat furnizorul fata de situatia cand erau captivi.
Industrii precum a cimentului, combinatele petrochimice sau siderurgice, rafinarii sau fabrici de materiale de constructii sunt puternic energointensive, ceea ce inseamna ca acest tip de cheltuieli cu utilitatile ocupa o pondere importanta in cheltuielile totale.
Accesul pe aceste piete poate fi foarte riscant uneori pentru companiile din sector, nepregatite pentru a activa intr-un nou context, cu o competitie crescuta, au avertizat pe rand investitorii straini.
In acest an, au intrat primii investitori straini pe piata de gaze naturale si pe cea de energie electrica.
Grupul energetic italian Enel a semnat in vara acestui an contractele pentru preluarea primelor doua distributii de electricitate de pe piata romaneasca, Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Ca urmare a negocierilor cu Enel, autoritatile au modificat legislatia secundara in domeniul energetic, stabilind evolutia tarifelor la energie si modalitatea in care investitiile vor fi recuperate.
Pe piata gazelor naturale, au intrat de asemenea doi giganti europeni ai industiei de profil, Gaz de France (Franta) si Ruhrgas (Germania).
Astfel, francezii au achizitionat Distrigaz Sud, iar germanii Distrigaz Nord, in contextul in care au avut loc in ultima vreme o ascensiune puternica a pretului la gaze pe piata romaneasca.
In plus, tendinta de scumpire a gazelor si energiei se accentueaza, fiind urmarita o aliniere la nivelul valorilor practicate pe continent. Practicarea unor preturi scazute la utilitati a decapitalizat companiile din aceste sectoare, care au fost practic in centrul blocajului financiar din economie.
Vanzarea acestor companii catre investitori "market oriented" (orientate spre piata - n.r.) va avea ca efect taierea drastica a oricaror surse de acumulare de arierate, precum si o disciplinare pe zona financiar - economica, spun analistii.
Autoritatile de reglementare stabilesc nivelul tarifelor pentru a evita o suprainvestitie din partea investitorilor straini in companiile preluate de pe piata, ceea ce ar induce o crestere exagerata de tarif, dar si presiuni inflationiste.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO