Eveniment

Peste 4.000 de locuinte din Capitala ar putea cadea

Peste 4.000 de locuinte din Capitala ar putea cadea

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, spune ca sub 1% din fondul locativ al Capitalei ar putea fi afectat in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter.

10.04.2009, 00:00 20
 

Cel putin 4.000 de locuinte, echivalentul a sub 1% din fondul locativ al Bucurestiului, ar putea fi afectate in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, majoritatea cladirilor afectate fiind cele construite inainte de al Doilea Razboi Mondial, precum si cele construite mai tarziu, dar au bulina rosie, potrivit Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Insa, avand in vedere ritmul haotic in care s-a construit in ultimii ani, impactul ar putea fi mai mare.
„La un cutremur similar celui din ‘77, cladirile construite inainte de al Doilea Razboi Mondial nu stiu daca vor rezista, iar in ceea ce priveste cele construite inainte de ‘90, chiar daca s-a facut economie de materiale, majoritatea au fost facute cu grija. Totusi, aglomeratia de constructii din ultimii ani ar putea afecta structura apei freatice si impactul unui cutremur sa fie mai mare", afirma Gheorghe Polizu, presedintele PSC.
In prezent, peste 120 de cladiri din Bucuresti au bulina rosie.
Potrivit lui Polizu, un cutremur similar celui din Italia nu ar fi posibil in Romania, pentru ca acela a fost unul de suprafata, care a afectat puternic o zona restransa, in timp ce cutremurele locale se produc la adancimi mari si acopera o arie mai larga. Totusi, cum a fost posibil ca Italia, una dintre cele mai dezvoltate tari din UE, sa fie afectata atat de puternic de un cutremur? „Cladirile din regiunea afectata din Italia erau foarte vechi, construite cu mortare de slaba calitate, dinainte sa apara cimentul. Ulterior nu au mai fost renovate pentru a rezista unui astfel de cutremur", a explicat Polizu.
Seismul violent produs la inceputul saptamanii in zona L’Aquila din Italia s-a soldat cu peste 260 de morti, peste 100.000 de locuinte fiind distruse.
Cel mai puternic cutremur inregistrat in Romania s-a produs in 1977 (7,2 grade pe scara Richter), cand au fost distruse circa 35.000 de locuinte, cele mai multe aflate in Bucuresti, si s-au inregistrat peste 1.500 de morti. „Cladirile care au fost construite inainte de ‘77 ar putea fi printre cele mai afectate, avand deja fisuri care s-au agravat in timp. Insa nu se poate face o estimare clara a unui impact in cazul unui cutremur mai puternic", explica Petre Clain, directorul general al companiei Constructii Hidrotehnice Iasi, unul dintre expertii in seismologie al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO