Eveniment

Patronatele spun că există speranţe pentru reducerea CAS în 2011

Autor: Ovidiu Bărbulescu

21.12.2010, 23:56 23

Reprezentanţii patronatelor au declarat ieri, după discuţia cupremierul Boc, că au fost asiguraţi că Guvernul va analiza, în adoua jumătate a anului viitor, varianta reducerii fiscalităţii pepiaţa muncii, inclusiv a contribuţiilor sociale, dar în funcţie decreşterea veniturilor şi de negocierile cu FMI.

Tema întâlnirii de marţi seara dintre şeful Guvernului şipatronate a fost modificarea Codului muncii şi proiectul Coduluisocial.

"Am obţinut promisiunea că, în partea a doua a anului şi caefect al creşterii încasărilor pentru contribuţii sociale, datoritănoului contract colectiv la nivel naţional, Guvernul o să studiezeposibilitatea reducerii CAS pe forţa de muncă, care este una dintrecele mai mari din Europa. A existat promisiunea că prima relaxare,care s-ar putea produce în a doua parte a anului, va fi legată defiscalitate", a declarat preşedintele UGIR, Cezar Corâci, dupăîntâlnirea de la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, premierul Boc a spus în mod informalpatronatelor că s-a luat în discuţie deja cu Fondul MonetarInternaţional (FMI) scăderea fiscalităţii în România pentru forţade muncă.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cuFondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare dinoctombrie-noiembrie, obţinută şi prezentată de MEDIAFAX în lunanoiembrie, relevă că cele două părţi au stabilit să ia înconsiderare reducerea impozitării forţei de muncă, dar numai dacăeconomia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", pânăatunci sistemul de impozitare ur­mând să rămână neschimbat.

Corâci a explicat, la finalul întâlnirii de marţi cu premierulBoc, că patronatele doresc scăderea cu 2% a contribuţiilor socialeîn 2011, dacă re­dresarea eco­no­mică va permite.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale dinRomânia (ACPR), Dan Matei Agathon, a precizat la rândul său căpatronatele pe care le reprezintă doresc reducerea fiscalităţii pepiaţa muncii de la 44,6% la 40%.

Reprezentanţii patronatelor au solicitat totodată premierului calocul Guvernului în Consiliul Economic şi Social (CES) să fiepreluat de către membri ai societăţii civile.

Patronatele vor avea joi, la ora 09.00, la sediul MinisteruluiMuncii, o întâlnire cu reprezentanţi ai Guvernului, pentru formareaunor echipe de negociere privind proiectele Codului muncii şiCodului de dialog social, astfel încât acestea să fie finalizatepână la 21 ianuarie. Acest termen ar putea fi însă pre­lungit încaz de necesitate, a susţinut Dan Matei Agathon.

Înaintea discuţiei cu patronatele, şeful Guvernului a avut oîntâlnire şi cu sin­dicatele pe tema Co­dului muncii.

La finalul întâlnirii, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, adeclarat că premierul a promis că va amâna cu o lună, până pe 21ianuarie, modificarea Codului muncii, timp în care aşteaptăpropunerile sindicatelor şi ale patro­natelor începând demiercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO