Patronatele spun că există speranţe pentru reducerea CAS în 2011

Autor: Ovidiu Bărbulescu 21.12.2010

Reprezentanţii patronatelor au declarat ieri, după discuţia cu premierul Boc, că au fost asiguraţi că Guvernul va analiza, în a doua jumătate a anului viitor, varianta reducerii fiscalităţii pe piaţa muncii, inclusiv a contribuţiilor sociale, dar în funcţie de creşterea veniturilor şi de negocierile cu FMI.

Tema întâlnirii de marţi seara dintre şeful Guvernului şi patronate a fost modificarea Codului muncii şi proiectul Codului social.

"Am obţinut promisiunea că, în partea a doua a anului şi ca efect al creşterii încasărilor pentru contribuţii sociale, datorită noului contract colectiv la nivel naţional, Guvernul o să studieze posibilitatea reducerii CAS pe forţa de muncă, care este una dintre cele mai mari din Europa. A existat promisiunea că prima relaxare, care s-ar putea produce în a doua parte a anului, va fi legată de fiscalitate", a declarat preşedintele UGIR, Cezar Corâci, după întâlnirea de la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, premierul Boc a spus în mod informal patronatelor că s-a luat în discuţie deja cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) scăderea fiscalităţii în România pentru forţa de muncă.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obţinută şi prezentată de MEDIAFAX în luna noiembrie, relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă, dar numai dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal", până atunci sistemul de impozitare ur­mând să rămână neschimbat.

Corâci a explicat, la finalul întâlnirii de marţi cu premierul Boc, că patronatele doresc scăderea cu 2% a contribuţiilor sociale în 2011, dacă re­dresarea eco­no­mică va permite.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, a precizat la rândul său că patronatele pe care le reprezintă doresc reducerea fiscalităţii pe piaţa muncii de la 44,6% la 40%.

Reprezentanţii patronatelor au solicitat totodată premierului ca locul Guvernului în Consiliul Economic şi Social (CES) să fie preluat de către membri ai societăţii civile.

Patronatele vor avea joi, la ora 09.00, la sediul Ministerului Muncii, o întâlnire cu reprezentanţi ai Guvernului, pentru formarea unor echipe de negociere privind proiectele Codului muncii şi Codului de dialog social, astfel încât acestea să fie finalizate până la 21 ianuarie. Acest termen ar putea fi însă pre­lungit în caz de necesitate, a susţinut Dan Matei Agathon.

Înaintea discuţiei cu patronatele, şeful Guvernului a avut o întâlnire şi cu sin­dicatele pe tema Co­dului muncii.

La finalul întâlnirii, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că premierul a promis că va amâna cu o lună, până pe 21 ianuarie, modificarea Codului muncii, timp în care aşteaptă propunerile sindicatelor şi ale patro­natelor începând de miercuri.