Eveniment

Patronatele nu vor sa auda de cresterea salariului minim pana nu avem guvern

22.10.2009, 00:00 21

Patronatele refuza sa ia o decizie cu privire la valoareasalariului minim pe economie anul viitor, ca urmare a intarzieriiin instalarea unui nou guvern.

Amanarea discutiilor cu privire la salariul minim intra in seriablocajelor cu care se confrunta statul pe fondul lipsei unui nouguvern. In mai putin de o saptamana de cand a cazut Guvernul Boc,Romania a fost avertizata ca risca sa primeasca cu intarzieretransele de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI, bani carear fi trebuit sa intre in tara pana la finele acestui an.

"Cand vom cunoaste macar o proiectie a bugetului pe anul viitor,vom lua o decizie cu privire la majorarea salariului minim peeconomie. Nu pot sa accept cresterea cheltuielilor salariale farasa iau in considerare ceilalti parametri, precum sunt taxele,accizele, TVA-ul sau cresterea preturilor, care va genera automat ocrestere a costurilor de productie", sustine Cezar Coraci,presedintele UGIR 1903. El a mai precizat ca patronatele nu voraccepta o crestere a salariului minim pana la valoarea de 705 leidin 2010 pana cand salariul minim nu va fi eliminat ca baza decalcul din legea salarizarii unitare. Patronatele cer de asemeneadeductibilitati fiscale pentru salariile care vor fi majorate.

In discutiile anterioare, patronatele au spus ca ar accepta omajorare a salariului minim cu conditia sa nu mai plateasca impozitpentru veniturile de pana in 1.000 de lei pe o perioada determinatade timp.

De asemenea, patronatele sustin o crestere a salariului minim,fara o crestere a celorlalte salarii. In prezent, salariu minim peeconomie este de 600 de lei. "Guvernul Romaniei nu e capabil saelaboreze un Cod fiscal sau macar sa-l modifice pe cel existent. Nuputem sa ne automajoram cheltuielile daca stim ca masurile pe carele vom lua nu pot fi sustinute", mai spune Coraci.

Daca in discutiile anterioare atat sindicatele, cat sipatronatele pareau ca incep sa se puna de acord cu privire la ovaloare a salariului minim din 2010 care urma sa ajunga, cel maiprobabil, la 705 lei, situatia s-a schimbat pe masura ce intarzieinstalarea unui nou Executiv.

"Nu stiu ce s-a intamplat, dar sindicatele si patronatele aurevenit la aceleasi discutii de data trecuta", sustine ValentinMocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Una din propunerile discutate ieri cu sindicatele si patronatelevizeaza o crestere a salariului minim la 750 lei dublata de oscadere a indicilor din grila de salarizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO