Patronatele nu vor sa auda de cresterea salariului minim pana nu avem guvern

Autor: Adelina Mihai 22.10.2009

Patronatele refuza sa ia o decizie cu privire la valoarea salariului minim pe economie anul viitor, ca urmare a intarzierii in instalarea unui nou guvern.

Amanarea discutiilor cu privire la salariul minim intra in seria blocajelor cu care se confrunta statul pe fondul lipsei unui nou guvern. In mai putin de o saptamana de cand a cazut Guvernul Boc, Romania a fost avertizata ca risca sa primeasca cu intarziere transele de la Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI, bani care ar fi trebuit sa intre in tara pana la finele acestui an.

"Cand vom cunoaste macar o proiectie a bugetului pe anul viitor, vom lua o decizie cu privire la majorarea salariului minim pe economie. Nu pot sa accept cresterea cheltuielilor salariale fara sa iau in considerare ceilalti parametri, precum sunt taxele, accizele, TVA-ul sau cresterea preturilor, care va genera automat o crestere a costurilor de productie", sustine Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903. El a mai precizat ca patronatele nu vor accepta o crestere a salariului minim pana la valoarea de 705 lei din 2010 pana cand salariul minim nu va fi eliminat ca baza de calcul din legea salarizarii unitare. Patronatele cer de asemenea deductibilitati fiscale pentru salariile care vor fi majorate.

In discutiile anterioare, patronatele au spus ca ar accepta o majorare a salariului minim cu conditia sa nu mai plateasca impozit pentru veniturile de pana in 1.000 de lei pe o perioada determinata de timp.

De asemenea, patronatele sustin o crestere a salariului minim, fara o crestere a celorlalte salarii. In prezent, salariu minim pe economie este de 600 de lei. "Guvernul Romaniei nu e capabil sa elaboreze un Cod fiscal sau macar sa-l modifice pe cel existent. Nu putem sa ne automajoram cheltuielile daca stim ca masurile pe care le vom lua nu pot fi sustinute", mai spune Coraci.

Daca in discutiile anterioare atat sindicatele, cat si patronatele pareau ca incep sa se puna de acord cu privire la o valoare a salariului minim din 2010 care urma sa ajunga, cel mai probabil, la 705 lei, situatia s-a schimbat pe masura ce intarzie instalarea unui nou Executiv.

"Nu stiu ce s-a intamplat, dar sindicatele si patronatele au revenit la aceleasi discutii de data trecuta", sustine Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Una din propunerile discutate ieri cu sindicatele si patronatele vizeaza o crestere a salariului minim la 750 lei dublata de o scadere a indicilor din grila de salarizare.