Eveniment

Pana la noua recolta trebuie sa mai platim 140 mil. euro pe importul de grau

Pana la noua recolta trebuie sa mai platim 140 mil. euro pe importul de grau

Foto: Guliver/Getty Images

19.02.2008, 20:45 14

Stocurile de grau pentru anul 2007-2008 nu vor asigura necesarul de consum pana la noua recolta din iunie, asa ca Romania va fi nevoita sa mai importe cel putin 500.000 de tone, dupa estimarile producatorilor.
Importurile ar urma sa fie facute la preturi de pana la 280 de euro pe tona, cu 15% mai mari fata de cele practicate la nivel local.
Pretul graului autohton a ajuns in prezent la 250 de euro pe tona, fata de 93 de euro/tona in 2006, dar in strainatate trendul este asccendent. Numai in ultima luna pretul graului a crescut pe pietele internationale cu 30 de euro.
"Si in Romania evolutia pretului depinde de ce se va intampla pana la noua recolta si bineinteles de evolutia pietei internationale", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan. Producatorii spun insa ca situatia a scapat de sub control din momentul in care Romania a continua sa exporte cu toate ca la nivel local necesarul nu era asigurat.
"Asistam la un lucru care nu s-a mai intamplat pana acum. Nu se iau masuri pentru a fi stopata cresterea pretului la paine, cei din industria de morarit nu-si creeaza stocuri si vom fi nevoiti peste o luna, pentru ca nu vom mai avea grau, sa importam la preturi cu 50 de euro mai mari", este de parere Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.
Cu toate ca in primele sase luni ale anului trecut am importat 196.000 de tone de grau, adica dublu fata de volumul importat pe tot parcursul anului 2006, cantitatea destinata exportului pentru aceeasi perioada a anului s-a ridicat la 54.000 de tone.
Pentru anul acesta suprafata destinata culturilor de grau a ramas la acelasi nivel ca si anul trecut, folosindu-se pentru insamantare doua milioane de hectare. "Daca va fi buna si starea de vegetatie, sa speram ca facem o recolta de sase milioane de tone", spune Popescu. Asta inseamna un volum dublu, daca comparam cu productia de anul trecut care abia a ajuns la trei milioane de tone.
Jucatorii care activeaza in segmentul agricol sunt de parere ca o majorare a preturilor, precum cea cu care s-au confruntat pana acum, nu va mai fi posibila.
"Anul urmator de recolta va avea o manifestare identica cu cea de anul trecut. Pretul va scadea imediat dupa recoltare, dar nu vom mai atinge nivelul mic din anii trecuti, de 120 euro/tona. Se va duce la peste 150 de euro la recoltare", spune Popescu. Ceea ce inseamna ca in cel mult patru luni, cand va incepe noua recolta, vom asista la o scadere cu pana la 40% a preturilor la grau, valoare care atinge cotele normale.
Preturile aproape duble fata de anii trecuti, coroborate cu subventiile care vor fi acordate de stat si de UE sunt motive puternice care-i va determina pe agricultori sa-si mareasca suprafetele cultivate. "Sustinerea financiara din partea statului va fi un impuls puternic pentru jucatorii din acest sector, pentru ca in sfarsit agricultura incepe sa devina eficienta", opineaza Popescu. In momentul de fata, din cele noua milioane de hectare de teren arabil, circa trei milioane de hectare sunt nelucrate, proprietarii acestora fiind ori mici fermieri care nu au bani sa le lucreze, fie speculanti imobiliari care asteapta sa creasca pretul pamantului.
Si cererea mare la nivel international pentru cereale este un factor care ii va determina pe agricultori, fie ca este vorba de cei din Romania, fie ca sunt strainii care vor cumpara terenuri la nivel local, influentati de preturile mici, sa cumpere terenuri compacte si sa cultive din ce in ce mai mult.
Cerealcom Dolj, compania controlata de Mihai Anghel, exploateaza in prezent 24.000 ha de teren agricol, dintre care anul acesta 12.000 ha au fost cultivate cu grau.
"Am semanat grau cu 20% mai putin decat planificasem si cu 30% decat in mod normal, pentru ca nu s-a lucrat bine in toamna. In schimb, am marit suprafetele destinate culturilor cu rapita pana la 4.000 de hectare", anunta Anghel. Proprietarul Cerealcom Dolj urmeaza astfel trendul pietei, majorand suprafetele pentru rapita, datorita costurilor de productie mai mici, dar si datorita perioadei scurte in care vin banii de pe urma recoltei.
"Se vor mari suprafetele cu rapita si porumb, plante destinate biodieselului si respectiv bioetanolului, ceea ce va crea presiune pe stocurile care au ca destinatie hrana si le va creste preturile", este de parere Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO