Eveniment

Oprescu aşteaptă Lia Manoliu şi Pasajul Basarab în 2011, dar nu a anunţat alte proiecte majore

Oprescu aşteaptă Lia Manoliu şi Pasajul Basarab în 2011, dar nu a anunţat alte proiecte majore

Autor: Andreea Neferu

30.11.2010, 23:53 26

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat ieri, în cadrulunui forum de infrastructură, dezvoltare urbană şi arhitectură deinterior, organizat de Forum Invest, bilanţul realizărilor dinacest an, dar şi proiectele urbanistice care vizează Capitala înurmătoarea perioadă, declarând totodată că refuză să creadă că înviitor Bucureştiul nu poate deveni oraş la Dunăre. Aceste proiect afost anunţat de mulţi oficiali de-a lungul timpului, dar a rămas înstadiul de proiect.

Astfel, în viziunea lui Oprescu, zona metropolitană s-ar puteaîntinde până la fluviul Dunărea prin realizarea proiectuluiCanalului Dunăre-Marea Neagră, lansat chiar în perioada comunistă,dar şi prin dezvoltarea oraşului spre sud.

Primarul Capitalei a spus că au fost reabilitate 56 de unităţişcolare până în prezent, din totalul de 102, finanţate printr-unprogram al Băncii Europene de Investiţii şi afirmă ca la finalullui 2011 proiectul va fi finalizat. De asemenea, Primăria a demaratşi procesul de reabilitate a monumentelor istorice, astfel că vainvesti, spre exemplu, 8,5 mil. euro pentru reabilitarea Arcului deTriumf, potrivit lui Oprescu.

În martie anul viitor ar urma să fie gata Pasajul Basarab, princare ar putea circula zilnic circa 100.000 de maşini, respectiv 10%din parcul auto al Capitalei, precum şi Stadionul Lia Manoliu.Oprescu nu a prezentat alte proiecte majore de infrastructurăurbană sau socială care vor fi demarate în 2011.

Referitor la proiectele de mediu derulate de Primărie, el aexplicat că doar prima parte a staţiei de epurare a apelor uzate dela Glina este finalizată, faza a doua, prin care Capitala ar puteaavea o epurare de sută la sută a apelor uzate ale oraşului, urmândsă fie demarată în perioada următoare. În prezent, apele uzate dinBucureşti sunt preluate de colectorul principal construit subDâmboviţa, care se deversează direct în râul Dâmboviţa în zona desud-est a Capitalei, în dreptul comunei Glina.

"Bucureştiul are 1,7 milioane de locuitori noaptea şi 2 milioanedimineaţa. Nimeni nu poate face nimic dacă o comunitate nufuncţionează coerent", a spus Oprescu, criticând şi faptul că decele mai multe ori cetăţenii sunt interesaţi doar de ceea ce leaparţine. "Mentalitatea de care m-am lovit şi mă lovesc încontinuare e clară: dacă proprietatea e a cetăţeanului, e sfântă,dacă e a statului, nu interesează pe nimeni", a declarat Oprescu.

Întrebat de unul dintre jurnaliştii prezenţi la eveniment despreevoluţia PIB/capita în Bucureşti în ultimii ani, Oprescu a vorbitîn continuare despre dezvoltare urbană. Nu a fost limpede însă dacăprimarul a înţeles sau nu întrebarea, dar nu a răspuns. PotrivitINS, PIB/capita în Bucureşti este de circa 11.000 de euro, dublufaţă de media pe ţară, care conform Eurostat a fost de 5.400 euroîn 2009. Deşi are o populaţie de doar 10% din populaţia ţării,PIB-ul Bucureştiului reprezenta la nivelul anului 2006, conformAnuarului Statistic 2008, circa 20% din totalul PIB-ului României,faţă de 18,7% pondere în 2000.

Prezent la acelaşi eveniment, ministrul mediului şi pădurilor,Laszlo Borbely, a explicat că în perioada 2009-2011 România ar urmasă aibă cu 700 de parcuri mai mult. "S-au finalizat 200 deinvestiţii în parcuri, 300 sunt în derulare şi la 200 am finalizatevaluarea", a spus Borbely

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO