Oprescu aşteaptă Lia Manoliu şi Pasajul Basarab în 2011, dar nu a anunţat alte proiecte majore

Autor: Andreea Neferu 30.11.2010

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat ieri, în cadrul unui forum de infrastructură, dezvoltare urbană şi arhitectură de interior, organizat de Forum Invest, bilanţul realizărilor din acest an, dar şi proiectele urbanistice care vizează Capitala în următoarea perioadă, declarând totodată că refuză să creadă că în viitor Bucureştiul nu poate deveni oraş la Dunăre. Aceste proiect a fost anunţat de mulţi oficiali de-a lungul timpului, dar a rămas în stadiul de proiect.

Astfel, în viziunea lui Oprescu, zona metropolitană s-ar putea întinde până la fluviul Dunărea prin realizarea proiectului Canalului Dunăre-Marea Neagră, lansat chiar în perioada comunistă, dar şi prin dezvoltarea oraşului spre sud.

Primarul Capitalei a spus că au fost reabilitate 56 de unităţi şcolare până în prezent, din totalul de 102, finanţate printr-un program al Băncii Europene de Investiţii şi afirmă ca la finalul lui 2011 proiectul va fi finalizat. De asemenea, Primăria a demarat şi procesul de reabilitate a monumentelor istorice, astfel că va investi, spre exemplu, 8,5 mil. euro pentru reabilitarea Arcului de Triumf, potrivit lui Oprescu.

În martie anul viitor ar urma să fie gata Pasajul Basarab, prin care ar putea circula zilnic circa 100.000 de maşini, respectiv 10% din parcul auto al Capitalei, precum şi Stadionul Lia Manoliu. Oprescu nu a prezentat alte proiecte majore de infrastructură urbană sau socială care vor fi demarate în 2011.

Referitor la proiectele de mediu derulate de Primărie, el a explicat că doar prima parte a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina este finalizată, faza a doua, prin care Capitala ar putea avea o epurare de sută la sută a apelor uzate ale oraşului, urmând să fie demarată în perioada următoare. În prezent, apele uzate din Bucureşti sunt preluate de colectorul principal construit sub Dâmboviţa, care se deversează direct în râul Dâmboviţa în zona de sud-est a Capitalei, în dreptul comunei Glina.

"Bucureştiul are 1,7 milioane de locuitori noaptea şi 2 milioane dimineaţa. Nimeni nu poate face nimic dacă o comunitate nu funcţionează coerent", a spus Oprescu, criticând şi faptul că de cele mai multe ori cetăţenii sunt interesaţi doar de ceea ce le aparţine. "Mentalitatea de care m-am lovit şi mă lovesc în continuare e clară: dacă proprietatea e a cetăţeanului, e sfântă, dacă e a statului, nu interesează pe nimeni", a declarat Oprescu.

Întrebat de unul dintre jurnaliştii prezenţi la eveniment despre evoluţia PIB/capita în Bucureşti în ultimii ani, Oprescu a vorbit în continuare despre dezvoltare urbană. Nu a fost limpede însă dacă primarul a înţeles sau nu întrebarea, dar nu a răspuns. Potrivit INS, PIB/capita în Bucureşti este de circa 11.000 de euro, dublu faţă de media pe ţară, care conform Eurostat a fost de 5.400 euro în 2009. Deşi are o populaţie de doar 10% din populaţia ţării, PIB-ul Bucureştiului reprezenta la nivelul anului 2006, conform Anuarului Statistic 2008, circa 20% din totalul PIB-ului României, faţă de 18,7% pondere în 2000.

Prezent la acelaşi eveniment, ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, a explicat că în perioada 2009-2011 România ar urma să aibă cu 700 de parcuri mai mult. "S-au finalizat 200 de investiţii în parcuri, 300 sunt în derulare şi la 200 am finalizat evaluarea", a spus Borbely