Eveniment

OpenAI sare de afaceri de 2 mld. de euro. Creşterea fantastică a ChatGPT poziţionează OpenAI în topul companiilor de tehnologie cu cea mai rapidă creştere din istorie

OpenAI sare de afaceri de 2 mld. de euro. Creşterea...

Autor: Ştefan Stan

09.02.2024, 09:31 167

 Veniturile OpenAI au depăşit 2 miliarde de dolari pe bază anuală, iar succesul fulminant al produsului său emblematic de inteligenţă artificială ChatGPT o plasează printre companiile de tehnologie cu cea mai rapidă creştere din istorie, scrie FT. 

Rata anuală de funcţionare a start-up-ului din San Francisco - o măsură a veniturilor din luna precedentă înmulţite cu 12 - a atins pragul de 2 miliarde de dolari în decembrie 2023, potrivit a două persoane care au cunoştinţă despre finanţele sale.

Aceste persoane au adăugat că firma susţinută de Microsoft crede că poate mai mult decât dubla această cifră în 2025, pe fondul interesului puternic din partea clienţilor din mediul de afaceri care doresc să utilizeze tehnologia OpenAI pentru a adopta instrumente de inteligenţă artificială generativă la locul de muncă.

Această creştere extraordinară ar urma să plaseze OpenAI printre puţinele companii din Silicon Valley - printre care Google şi Meta - care au înregistrat venituri de 1 miliard de dolari în decurs de un deceniu de la înfiinţare.

OpenAI a fost lansată ca un laborator de cercetare în domeniul IA fără scop lucrativ în 2015, dar a devenit un colos comercial de când a creat o ramură de afaceri în 2020. Veniturile sale anualizate au fost de 1,3 miliarde de dolari în luna octombrie a anului trecut, potrivit The Information, o publicaţie de tehnologie, dar ritmul de creştere a vânzărilor a continuat să se accelereze.

În pofida ruperilor din cadrul companiei în noiembrie, când directorul general Sam Altman a fost înlăturat de consiliul de administraţie al OpenAI, pentru a fi repus în funcţie câteva zile mai târziu, grupul continuă să profite de boom-ul AI pe care l-a declanşat odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO