Eveniment

Oamenii de afaceri, suparati pe functionarii din ambasade

03.07.2003, 00:00 23



Oamenii de afaceri care fac parte din Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER) i-au prezentat ieri ministrului de externe Mircea Geoana problemele cu care se confrunta in privinta legislatiei, fiscalitatii si a relatiilor cu ambasadele Romaniei in strainatate.



Maria Grapini, reprezentanta a patronatelor din industria textila a vorbit despre diferenta intre ceea ce se afirma in discurusri despre sustinerea mediului de afaceri si ceea ce se intampla in practica. Ea a dat exemplul Ambasadei Romaniei la Moscova, unde functionarii carora li s-au cerut informatii legate de oportunitatile de pe piata rusa au raspuns ca ambasada "nu are nici o treaba cu agentii economici".



De altfel, delegatia oamenilor de afaceri romani, care s-a aflat, recent, la Moscova nici nu a fost primita in ambasada, fiind nevoita sa stea pe aeroport 10 ore in asteptarea avionului cu care venea acasa.



Problema ambasadei din Moscova a fost ridicata si de alti oameni de afaceri care s-au aratat nemultumiti de faptul ca cei mai multi dintre functionarii ambasadei, desi primesc salarii mari (peste 1.000 $/ luna) si au si alte avantaje (masina, benzina, telefon) sunt rupti de realitatea economica romaneasca si nu-si fac treaba asa cum ar trebui. Mai ales in ultimii doi ani, ambasada romana din Federatia Rusa a devenit mai putin deschisa, iar personalul este mai ostil, restrictionandu-se accesul romanilor in reprezentanta diplomatica.



Ca raspuns, Geoana a propus infiintarea a cate unui post, in cinci ambasade ale Romaniei (dintre care una va fi misiunea permanenta la UE, din Bruxelles) pentru reprezentanti ai sectorului privat, care sa "se sacrifice" si sa stea un an de zile in strainatate, pentru eficientizarea comunicarii intre mediile de afaceri din Romania si din statele respective.



Seful diplomatiei a subliniat ca obligatia "numarul unu" a angajatilor dintr-o ambasada este sa aduca un plus economic, nu doar politic in relatia cu tara respectiva. "Nu este primul semnal primit de la Moscova, maine (astazi - nr) voi fi acolo, impreuna cu presedintele Iliescu, si vom discuta aceste probleme. Cei care nu-si fac treaba vor fi sanctionati drastic", a mai spus Mircea Geoana.



Geoana a mai promis si ca va fi creat un punct de contact la Directia Economica din MAE, pentru ca inainte de a pleca intr-o delegatie in strainatate, oamenii de afaceri sa poata afla mai multe informatii despre posibile firme partenere de acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO