Eveniment

Oamenii de afaceri sunt nemultumiti de noua legislatie

02.08.2005, 20:06 22

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) au contestat ieri intentia autoritatilor de a innaspri regimul documentelor necesare calatoriilor in strainatate considerand ca masurile propuse vor pune intr-o situatie de inferioritate intreprinzatorii romani care vor fi obligati sa "roage" partenerii de afaceri sa-i invite in tarile lor.

"AOAR este consternata de propunerea vizand prezentarea catre organele de control a trecerii frontierei, de catre oamenii de afaceri, a unor documente care sa dovedeasca scopul, durata si necesitatea deplasarii. Mai mult, se propune existenta unei invitatii din partea partenerului de afaceri extern care sa dovedeasca scopul calatoriei", spun reprezentantii Asociatiei.

Oamenii de afaceri solicita eliminarea imediata a acestor masuri, pe care le considera aberante si atentioneaza Executivul ca "nu oamenii de afaceri sunt cei care aduc prejudicii imaginii tarii".

"AOAR nu intelege si nu accepta sa fie culpabilizati oamenii de afaceri, solutie comoda si incorecta, ce nu va face decat sa creeze noi oportunitati de manifestare a abuzurilor si coruptiei", apreciaza reprezentantii intreprinzatorilor. Acestia apreciaza ca masurile de ordin birocratic, ce ar urma sa fie promovate de MAI reprezinta un atentat la libertatile democratice asigurate de Constitutie.

"Nu putem sa acceptam sa fim tratati ca cetateni de rangul doi de catre chiar institutiile statului platite din taxele si impozitele suportate in primul rand tocmai de catre oamenii de afaceri", mai precizeaza oficialii AOAR.

Conditiile de intrare in statele membre ale UE si in alte state ale cetatenilor romani au fost subiectul a doua ordonante de guvern adoptate la distanta de doua saptamani. Pentru ca prima ordonanta, adoptata in sedinta din 14 iulie, a avut o serie de scapari (nu prevedea faptul ca romanii pot pleca in strainatate doar daca au invitatie, fara a mai fi obligati sa prezinte o suma de bani obligatorie), Executivul a revenit in sedinta din 28 iulie asupra actului normativ si l-a modificat.

Ordonanta prevede ca, la iesirea din tara, cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in tarile membre ale Uniunii Europene va trebui sa prezinte, in plus fata de actele cerute in prezent, si un set de documente care sa justifice scopul si conditiile sederii.

Actul normativ se va aplica pana in luna octombrie, cand va intra in vigoare un ordin al ministrului administratiei si internelor care va stabili atat suma obligatorie, cat si actele necesare deplasarii.

Proiectul de ordin este publicat pe siteul ministerului si se afla in dezbatere publica pana pe 23 august. Proiectul prevede ca pentru calatoriile in scop profesional sunt necesare: invitatia unei firme sau autoritati la consfatuiri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea din intreprindere; alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau cu autoritatile respective; bilete de intrare la targuri si congrese. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO