Eveniment

O tipografie din Brasov se extinde cu 140.000 € de la UE

23.10.2009, 00:00 218

Firma Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov care anul trecut ainregistrat o cifra de afaceri de peste 990.000 de euro dinproductia de ambalaje si tiparituri din materiale 100% reciclabileva primi fonduri europene nerambursabile de 588.000 de lei (140.000de euro) pentru constructia unei hale de productie siachizitionarea a doua utilaje.

"Am realizat singuri dosarul pe care l-am depus anul trecut inmai in cadrul Programului Operational Sectorial CrestereaCompetitivitatii Economice (POS CCE) si pe care l-am semnat anulacesta in februarie. Ne-a intarziat destul de mult procedura deevaluare a dosarelor, insa este un ajutor considerabil pe care ilvom primi pe langa sursele proprii", spune David Istvan, actionarulunic al Disz Tipo.

Proiectul "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologicla Disz Tipo" are o valoare totala de 1,16 mil. lei (276.000 deeuro). "Vrem sa extindem hala de productie cu 600 de metri patratisi sa cumparam o linie de productie a cutiilor de carton si omasina de caserat care va fi utilizata la imprimarea cutiilor dincarton", mai precizeaza David Istvan.

In prezent, productia este realizata intr-o hala cu o suprafatade 1.400 de metri patrati. "Au crescut cererea si in aceastasituatie am fost nevoiti sa crestem suprafata de productie. Peransamblu, ne asteptam in acest an la un rulaj cu 10-15% mai marefata de anul trecut. Produsele noastre le dis-tribuim in toatatara, iar concentrarea mai mare a comenzilor este in jurulBrasovului."

Finalizarea proiectului se va face anul viitor in lunafebruarie, iar implementarea este prevazuta a se realiza in treietape. "In acest moment avem construita structura halei si selucreaza la inchiderea ei. De asemenea, utilajele pe care leachizitionam din Elvetia sunt contractate si urmeaza sa vina innoiembrie-decembrie. La sfarsitul lunii octombrie depunem primacerere de rambursare."

Compania a mai achizitionat din surse proprii o masina de lipitsi indoit cutii care a costat circa 100.000 de euro, ceea ce aajutat compania sa obtina mai multe comenzi. "Nu am putut sacuprindem aceasta achizitie in proiect deoarece utilajulachizitionat este la mana a doua, iar in ghidul solicitantului esteprevazut ca trebuie sa achizitionam doar utilaje noi."

Pentru partea de cofinantare, firma a apelat la un creditbancar. "Ne-am agitat foarte mult pana sa obtinem creditul. A duratcam doua luni procedura." Compania are in prezent 60 de angajati sidoreste sa mai creeze inca 10 locuri de munca.

Disz Tipo nu se afla la primul proiect de accesare a fonduriloreuropene. "Am mai avut doua proiecte pe fonduri de preaderare prinintermediul carora am achizitionat utilaje. Cunostintele pe carele-am obtinut in intocmirea dosarelor si implementarea proiectelorne-au ajutat si in accesarea fondurilor structurale. Dupa aceastaexperienta pot spune ca nu este o mare filosofie sa scrii proiecte,cat este mai greu sa le implementezi deoarece trebuie sa fii atentsa respecti etapele de derulare prevazute in proiect ca sa primestibanii."

Cine ia banii:

Compania: Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov

Obiect de activitate: productia de ambalaje si tiparituri dinmateriale 100% reciclabile

Proiectul: "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologicla Disz Tipo"

Valoarea totala a proiectului: 276.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 140.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 990.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO