O tipografie din Brasov se extinde cu 140.000 € de la UE

Autor: Adriana Rosoga 23.10.2009

Firma Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 990.000 de euro din productia de ambalaje si tiparituri din materiale 100% reciclabile va primi fonduri europene nerambursabile de 588.000 de lei (140.000 de euro) pentru constructia unei hale de productie si achizitionarea a doua utilaje.

"Am realizat singuri dosarul pe care l-am depus anul trecut in mai in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pe care l-am semnat anul acesta in februarie. Ne-a intarziat destul de mult procedura de evaluare a dosarelor, insa este un ajutor considerabil pe care il vom primi pe langa sursele proprii", spune David Istvan, actionarul unic al Disz Tipo.

Proiectul "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologic la Disz Tipo" are o valoare totala de 1,16 mil. lei (276.000 de euro). "Vrem sa extindem hala de productie cu 600 de metri patrati si sa cumparam o linie de productie a cutiilor de carton si o masina de caserat care va fi utilizata la imprimarea cutiilor din carton", mai precizeaza David Istvan.

In prezent, productia este realizata intr-o hala cu o suprafata de 1.400 de metri patrati. "Au crescut cererea si in aceasta situatie am fost nevoiti sa crestem suprafata de productie. Per ansamblu, ne asteptam in acest an la un rulaj cu 10-15% mai mare fata de anul trecut. Produsele noastre le dis-tribuim in toata tara, iar concentrarea mai mare a comenzilor este in jurul Brasovului."

Finalizarea proiectului se va face anul viitor in luna februarie, iar implementarea este prevazuta a se realiza in trei etape. "In acest moment avem construita structura halei si se lucreaza la inchiderea ei. De asemenea, utilajele pe care le achizitionam din Elvetia sunt contractate si urmeaza sa vina in noiembrie-decembrie. La sfarsitul lunii octombrie depunem prima cerere de rambursare."

Compania a mai achizitionat din surse proprii o masina de lipit si indoit cutii care a costat circa 100.000 de euro, ceea ce a ajutat compania sa obtina mai multe comenzi. "Nu am putut sa cuprindem aceasta achizitie in proiect deoarece utilajul achizitionat este la mana a doua, iar in ghidul solicitantului este prevazut ca trebuie sa achizitionam doar utilaje noi."

Pentru partea de cofinantare, firma a apelat la un credit bancar. "Ne-am agitat foarte mult pana sa obtinem creditul. A durat cam doua luni procedura." Compania are in prezent 60 de angajati si doreste sa mai creeze inca 10 locuri de munca.

Disz Tipo nu se afla la primul proiect de accesare a fondurilor europene. "Am mai avut doua proiecte pe fonduri de preaderare prin intermediul carora am achizitionat utilaje. Cunostintele pe care le-am obtinut in intocmirea dosarelor si implementarea proiectelor ne-au ajutat si in accesarea fondurilor structurale. Dupa aceasta experienta pot spune ca nu este o mare filosofie sa scrii proiecte, cat este mai greu sa le implementezi deoarece trebuie sa fii atent sa respecti etapele de derulare prevazute in proiect ca sa primesti banii."

Cine ia banii:

Compania: Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov

Obiect de activitate: productia de ambalaje si tiparituri din materiale 100% reciclabile

Proiectul: "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologic la Disz Tipo"

Valoarea totala a proiectului: 276.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 140.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 990.000 de euro