Eveniment

O directiva europeana ii costa 80 mil. € pe producatorii din chimie

O directiva europeana ii costa 80 mil. € pe producatorii din chimie
07.01.2010, 23:10 56

Toate substantele chimice produse in Romania trebuieinregistrate si autorizate de catre Uniunea Europeana incepand cuacest an, ceea ce implica costuri pentru industria de profil deaproximativ 80 mil. euro, potrivit ultimului studiu de impactrealizat de Ministerul Mediului.

Romania, ca stat membru al UE, are obligatia sa implementezeRegulamentul european "Reach", care presupune inregistrarea,evaluarea, autorizarea si dupa caz restrictionarea substantelorchimice introduse pe piata de catre producatorii sau importatoriichimici.

Data limita pana la care companiile locale pot inregistrasubstantele chimice variaza in functie de cantitatea de substantaprodusa. Astfel pentru cantitati mai mari de 1.000 de tone pe an,data limita este noiembrie 2010, pentru cantitati cuprinse intre100 si 1.000 de tone, termenul expira in 2013, iar pentru cantitaticuprinse intre 10 si 100 de tone, ultimul termen de inregistrareeste 2018.

La nivel european, costul conformarii cu cerintele "Reach" esteestimat la peste 5 mld. euro, care cuprinde atat producatoriieuropeni de substante chimice, cat si utilizatorii.

Conformarea cu cerintele regulamentului presupune in principalinregistrarea si testarea substantelor chimice. Costul mediu pentruinregistrarea unei singure substante chimice a fost apreciat la19.200 euro/substanta, insa poate depasi si 100.000 euro/substanta.

"Pana in prezent s-au cheltuit peste 100.000 de euro pentruactivitatea de inregistrare a produselor Oltchim, insa costul totalcu aceasta actiune s-a estimat la peste 1,5 milioane de euro", auexplicat reprezentatii Oltchim, unul dintre cele mai mari combinatechimice din Romania.

Costul mediu de testare a unei substante chimice este estimat la10.000 euro/substanta, astfel la nivelul intregii productii chimicedin Romania, la ora actuala costurile de testare se ridica laaproximativ 22 de milioane de euro.

In total, in urmatorii opt ani, producatorii si importatorii desubstante chimice din Romania ar trebui sa plateasca astfel peste80 de milioane de euro pentru a intra in conformitate curegulamentul european, potrivit estimarilor MinisteruluiMediului.

"Implementarea Regulamentului Reach este o necesitate, deoarecein viitor pot fi puse in circulatie pe piata europeana numaisubstante chimice care au fost inregistrate. Neinregistrareaconduce automat la iesirea de pe piata. In conditiile in careOltchim exporta peste 75% din productie, dintre care mai mult dejumatate pe piata din Europa, implementarea devine un factor decompetitivitate si un avantaj fata de companiile care nu ilaplica", au explicat reprezentantii Olchim.

Afacerile din industria chimica au ajuns la 700 mil. euro in2009, in scadere cu circa 20 - 30% fata de anul anterior

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO