Eveniment

Numărul de naşteri în spitalele publice şi cele private şi sumele decontate de stat rămân un mister. Trei de „Nu ştim“ de la trei instituţii: Minister, Casă, Şcoala de Sănătate Publică

Numărul de naşteri în spitalele publice şi cele private şi sumele decontate de stat rămân un mister. Trei de „Nu ştim“ de la trei instituţii: Minister, Casă, Şcoala de Sănătate Publică

Autor: Ioana David

26.02.2013, 11:32 664

În contextul dezbaterilor subvenţiilor stat - privat, nicio instituţie din România, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, nu a putut face publică nicio statistică clară referitoare la numărul de naşteri din spitalele publice, numărul de naşteri din spitalele private şi sumele decontate de stat către aceste unităţi.

Ziarul Financiar a încercat să obţină informaţii referitoare la numărul de naşteri din România din 2012, sumele decontate de stat, topul celor mai mari spitale (de stat şi private) în care au avut loc naşteri şi decontările pentru fiecare dintre acestea, însă toate aceste date rămân un mister.

"Conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2011 au fost înre­gistraţi la nivel naţional 196.242 năs­cuţi vii şi 811 născuţi morţi (…). Menţionăm că CNSISP NU deţine informaţii cu privire la numărul de naşteri în funcţie de forma de proprietate a unităţii sanitare, având în vedere că înregistrarea naşterilor nu se face după aceste aspecte", a fost răspunsul Ministerului Sănătăţii, care a indicat CNAS drept instituţia care poate oferi aceste date.

La rândul său, CNAS a precizat că "NU deţine datele solicitate deoarece contrac­tarea şi decontarea serviciilor medicale spitaliceşti nu se realizează la nivel de pacient şi pe tip de prestaţie".

Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti a spus că "NU deţine informaţii referitoare la sumele decontate de către casele de asigurări", instituţia colectând doar informaţii legate de activitatea clinică a spitalelor.

Totuşi, datele oferite de Şcoala Na­ţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bu­cureşti arată că "în 2012 au fost raportate în spitalele din România 189.575 de cazuri, dintre care 94% în spitalele publice, iar 6% în spitalele private".

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO