Eveniment

Ministerul Sănătăţii nu ştie câte naşteri au fost anul trecut şi cât a cheltuit pentru ele

Anual se nasc în România peste 195.000 de copii

Anual se nasc în România peste 195.000 de copii

Autor: Ioana David

15.02.2013, 00:06 1264

Ministerul Sănătăţii nu ştie până la ora actuală câte naşteri au fost în 2012, câţi bani a cheltuit statul pentru acestea, câte au fost la stat şi câte la privat, cât s-a cheltuit la stat şi cât la privat. Ce politică sanitară poate face în aceste condiţii?

"Conform datelor furnizate de către Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), în anul 2011 au fost înregistraţi la nivel naţional 196.242 născuţi vii şi 811 născuţi morţi. Menţionăm că CNSISP nu deţine infor­maţii cu privire la numărul de naşteri în funcţie de forma de proprietate a unităţii sanitare, având în vedere că înregistrarea naşterilor nu se face după aceste aspecte. În ceea ce priveşte situaţia decon­tărilor realizate de către casele de asigurări de sănătate unităţilor sanitare, vă informăm că aceste informaţii le puteţi solicita Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate, insti­tuţie care deţine datele", au răspuns reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la solicitarea ZF.

ZF a cerut o statistică referitoare la numărul de naşteri din 2012 (2011 dacă datele nu sunt disponibile), câte naşteri au avut loc în sistemul de stat şi câte la privat şi cât a decontat statul pentru cele de la stat şi cât pentru privat.

Ce spun maternităţile private

Ziarul Financiar o solicitat o statistică celor mai mari maternităţi private din ţară, iar datele centralizate arată că peste 8.500 de naşteri au fost înregistrate anul trecut (în opt unităţi MedLife, Regina Maria, Sanador, Medi­cover, Pelican Impex, Euro­materna, Arcadia şi Isis), de aproape trei ori mai mult comparativ cu 2010.

Creşterea a fost deter­minată atât de apariţia unor noi maternităţi, a reducerii preţurilor pe fondul creşterii competiţiei, dar şi a migraţiei tot mai mari din sistemul de stat. Naşterile reprezintă businessul pe care se bazează mare parte dintre operatorii de spitale private, dar şi segmentul cu cea mai dinamică evoluţie în ultimii ani.

Cum anual se nasc în România peste 195.000 de copii, rezultă că cei peste 8.500 din sectorul privat reprezintă peste 4,3%.

Cele mai multe naşteri la privat au avut loc în 2012 la MedLife, 2.481 de naşteri (în cele trei maternităţi din Bucureşti, Braşov şi Arad). Spre comparaţie, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie (maternitatea Giuleşti) s-au născut 3.739 de copii, iar la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti s-au născut 3.310 copii.

Pe măsură ce concurenţa a crescut, dar şi presiunea pe tarife, o miză tot mai mare a devenit suma de bani pe care statul, prin Casa de Asigurări de Sănătate, o decontează pentru fiecare naştere.

Cât plăteşte statul

"În 2012 Med­Life a avut 2.481 de naşteri, suma to­tală decontată de CAS (Casa de Asigurări de Sănătate - n. red.) pentru naşteri în 2012 fiind de 1.686.040 lei suma aferentă mamelor", au spus reprezentanţii Med­Life.

 

În aceste condiţii rezultă că în cazul MedLife suma decontată este de 679 de lei per caz. Suma reprezintă fondurile decontate de CAS pentru mamă. 

În cazul maternităţii Giuleşti statul a decontat anul trecut în medie 1.117 lei (un total de 4.117.296 de lei pentru 3.739 de naşteri) per caz pentru mame.

În cazul naşterilor în sistemul privat, suma decontată de stat se scade din costul final al serviciilor private (spre exemplu, dacă o naştere costă 5.000 de lei, iar statul decontează 1.000 de lei, rezultă că pacientul mai are de plătit 4.000 de lei).

Sumele pe care statul le decontează au generat polemici în ultima perioadă, după ce ministrul sănătăţii a anunţat că va renunţa să deconteze o parte din intervenţiile de la privat (le păstrează însă pe cele complexe care nu se pot realiza în sistemul de stat).

Unul dintre argumentele mi­nistrului a fost că sumele decontate la privat sunt mai mari decât cele de la stat, fiind oferit un exemplu din domeniul cardiologiei.

De ce sumele sunt diferite?

Diferenţele apar din cauza modului în care se stabileşte tariful pentru fiecare spital în parte. Metodologia este extrem de complexă, dar sintetizat modul de calcul ţine cont de suma stabilită anual pentru fiecare pacient (o sumă fixă care a fost stabilită la 1.444 de lei în 2012) şi încă un indicator care ţine cont de complexitatea cazurilor realizate în spitalul respectiv.

În sistemul românesc de decontare, indi­ferent dacă este vorba despre o naştere sau o operaţie din domeniul cardiovascular, statul îi decontează fiecărui spital aceeaşi sumă.

În total, pentru toate intervenţiile din spitalele private (naşteri şi restul intervenţiilor), CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) a decontat 213 mil. lei (47 de milioane de euro) în 2012, în creştere cu 41% comparativ cu 2011.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO