Eveniment

Noul Cod al muncii va duce la crearea a încă 90.000 de locuri de muncă şi este foarte aşteptat de întreprinzători

Noul Cod al muncii va duce la crearea a încă 90.000 de locuri de muncă şi este foarte aşteptat de întreprinzători

Ioan Botiş, ministrul muncii: Nu am primit mesaje de la angajaţi, ci am fost eu în fabrici pentru a lua opinia pe loc

Autor: Alina Novaceanu - Mediafax

10.03.2011, 23:49 25

Ministrul muncii Ioan Botiş a prezentat ieri într-o confe­rinţăde presă a PDL opiniile favorabile pe care le-a primit din parteaunor patroni cu privire la noul Cod al muncii, arătând că nu aprimit aprecieri din partea angajaţilor, dar noul Cod va duce lacrearea a 90.000 de locuri de muncă.

"Am sesizat intervenţii pro-Cod din toate zonele de business, darşi o campanie în mass-media pozitivă pe Cod, cu intervenţii aleoamenilor de afaceri în care se regăsesc reprezentanţi ai marilorcompanii", a afirmat Botiş.

El a spus că a fost plăcut surprins de faptul că foarte mulţiîntreprinzători i-au trimis aprecieri faţă de modificările Coduluimuncii. Botiş a citat, în acest sens, "o doamnă I.S, con­du­cătoarea unui grup din industria uşoară", care a considerat că "acest Codal muncii este un pas înainte".

Ioan Botiş a mai citat "o doamnă, A.I, director general al uneifirme de construcţii", care a spus că "acest nou Cod al muncii estemult mai flexibil, dând posibilitatea de a lucra cu mână calificatăîn zona construcţiilor".

Botiş a menţionat că şi un "domn Stanciu, patron al unei firme dinOradea", care a apreciat că "mo­dificările la Codul muncii suntOK", mai ales introducerea criteriilor de evaluare a performanţeila angajaţi.

El a arătat că actualul Cod al muncii prevedea ca în cazulconcedierilor colective să primeze criteriul social şi nuprofesional, arătând că în modificarea propusă de el, angajatorulnu mai are "încărcătura socială", pe care o va prelua statul.

"Această atitudine faţă de angajator este cea corectă. Cred căfiecare Guvern este responsabil de creşterea bunăstăriicetăţenilor, dar cred şi în două lucruri: în liberatate şi înresponsabilitate", a afirmat Botiş.

Întrebat dacă a primit mesaje şi din partea angajaţilor sauşomerilor, Ioan Botiş a răspuns: "Nu am primit mesaje de laangajaţi, ci am fost eu în fabrici pentru a lua opinia peloc".

Ministrul muncii a adăugat că, în perioada următoare, prinaplicarea modificărilor la Codul muncii, se vor crea 90.000 de noilocuri de muncă, dând ca exemplu faptul că vor creşte locurile demuncă prin introducerea modalităţii de a angaja persoane peperioadă deter­minată. El a adăugat că a avut întâlniri cu oamenide afaceri care au afaceri în derulare în zona de nord a Africii şivor să-şi mute afacerile în România ca urmare a condiţiilor createprin modifi­cările la nou Cod al muncii.

Ioan Botiş a mai spus că, dacă la modi­ficările Codului muncii seva adăuga şi apli­carea legilor zilierilor şi ucenicilor, aflate îndezbaterea Parlamentului, se va ajunge ca, în acest an, să secreeze 200.000 de noi locuri de muncă.

Potrivit lui Botiş, în perioada actuală, rata şomajului este de6,45%- 6,46%, iar, la sfârşitul anului, media ratei şomajului va fide 6% deoarece, în perioada de vară, aceasta va scădea la 5,7%-5,8%.

Ioan Botiş a mai spus că este un "ministru responsabil" şi că toatedeciziile le ia pe baza unor analize. El a adăugat că are în vedereca, în aprilie, să promoveze legea economiei sociale.

Guvernul şi-a asumat, marţi, răs­punderea pe Codul muncii, iarparla­mentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cezură care vafi dezbătută şi votată în 16 martie.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat joi că"opoziţia socialistă" nu crede nici ea în reuşita aces­tei moţiunide cenzură şi că "liderii socialişti" sunt "resemnaţi" şi fac un"exerciţiu steril" şi "par plictisiţi". "Mo­ţiunea de cenzură areun text pro­pagandistic şi gol", a adăugat Voinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO