Eveniment

Normele metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala, aprobate

02.07.2004, 00:00 920

Declaratiile fiscale pot fi corectate de catre contribuabili, din proprie initiativa, ori de cate ori constata erori in declaratia initiala, prin depunerea unei declaratii rectificative la organul fiscal competent, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului de procedura fiscala, aprobate in sedinta de guvern de ieri.
Actul normativ detaliaza dispozitiile procedurale generale referitoare la competenta organelor fiscale, reguli privind actele administrative fiscale, procedura de indreptare a erorilor materiale din cuprinsul actelor administrative fiscale, dispozitii privind apelarea la serviciile expertilor, prezentarea de inscrisuri organelor fiscale, efectuarea cercetarii la fata locului, estimarea bazelor de impunere.
La capitolul referitor la inregistrarea fiscala au fost explicitate reglementarile privind persoanele obligate sa se inregistreze fiscal si atribuirea codului de identificare fiscala, modalitatea de inregistrare si de scoatere din evidenta a platitorilor de taxa pe valoarea adaugata, declaratia de inregistrare fiscala, eliberarea certificatului de inregistrare fiscala si modificarile ulterioare inregistrarii fiscale.
Din categoria prevederilor privind raportul de drept material fiscal pentru care s-a detaliat procedura de punere in aplicare prin proiectul de norme, fac parte cele referitoare la obligatiile fiscale, platitorul obligatiei fiscale, dispozitii privind cesiunea creantelor contribuabililor reprezentand drepturi de rambursare sau restituire, reguli privind inregistrarea domiciliului fiscal.
In ceea ce priveste prevederile Codului de procedura fiscala privind solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale, s-a dezvoltat modalitatea de punere in aplicare a celor referitoare la forma si continutul contestatiei, precum si organele competente sa solutioneze.
"La elaborarea proiectului de norme metodologice s-a avut in vedere principiul evitarii paralelismelor legislative, avand in vedere trimiterile exprese din cuprinsul Codului fiscal privind completarea cu dispozitiile Codului de procedura civila si, respectiv, aplicarea acestor dispozitii acolo unde Codul fiscal nu dispune", spune guvernul.
Normele juridice reglementate prin Codul de procedura civila aplicabile si in domeniul procedural-fiscal urmeaza sa fie explicate prin Precizari emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ce vor fi facute publice.
Actul normativ mai prevede ca pentru aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor pot elabora ghiduri practice pentru indrumarea functionarilor din domeniul fiscal.
In norme se mai arata ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala are competenta generala materiala si teritoriala in efectuarea inspectiei fiscale in domeniul impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a celorlalte sume datorate bugetului general consolidat pentru a caror administrare este competenta potrivit legii. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO