Eveniment

Negocierile pentru cele 8 miliarde de euro necesare proiectului Nabucco incep luna viitoare

Negocierile pentru cele 8 miliarde de euro necesare proiectului Nabucco incep luna viitoare
03.02.2010, 23:13 22

Negocierile cu institutiile financiare dispuse sa acorde fonduripentru dezvoltarea gazoductului Nabucco, proiect prin intermediulcaruia dependenta Europei fata de importurile de gaze rusesti se vadiminua, ar urma sa inceapa luna viitoare dupa ce deja au fostdemarate discutii cu BEI, BERD si IFC.

"Investitia in proiectul Nabucco este de 7,9 miliarde de euro.Doua treimi din finantare va proveni din imprumuturi, iar o treimeva veni din contributia actionarilor Nabucco la acest proiect. Suntin prezent discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI), cuBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD),International Financial Corporation (divizia de investitii a BanciiMondiale - n.r.) pentru obtinerea finantarii, iar discutiile mergbine. Negocierile vor incepe luna viitoare", a spus ChristianDolezal, purtatorul de cuvant al proiectului Nabucco.

Conducta de 3.300 de kilometri care va strabate Europa dinTurcia pana in Austria a fost gandita cu scopul de a aduce gaze dinzone bogate in resurse, cum ar fi regiunea caspica, pana in Europa,reducand astfel dependenta statelor europene fata de o singurasursa de alimentare cu gaze, respectiv Rusia.

Actionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (Romania), OMV(Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) siBotas (Turcia). Capacitatea maxima a conductei va fi de 31 demiliarde de metri cubi.

"Perimetrul offshore Shah Deniz din Baku (Azerbaidjan) vaproduce circa 16 miliarde de metri cubi de gaz anual. Nabuccoestimeaza ca intre 8 si 10 miliarde de metri cubi de gaze vor venidin acest perimetru anual pentru proiect. Actionarii OMV si MOL aucumparat actiuni intr-un mare perimetru de productie din Irak deunde s-ar putea exporta circa 10 miliarde de metri cubi pe an catreEuropa. RWE a cumparat la randul lui actiuni intr-un perimetru degaze din Turkmenistan care de asemenea ar putea alimenta gazoductulNabucco. Regiuni bogate in gaz precum zona caspica, OrientulMijlociu si Egipt nu sunt deocamdata conectate la pietele europeneprintr-un sistem de conducte", a mai spus Dolezal, enumerand astfelcateva dintre posibilele surse de alimentare ale Nabucco.

In ceea ce priveste concurentul sau South Stream, proiect facutla initiativa rusilor de la Gazprom, care deja au atras in aceastainvestitie tari care fac parte si din Nabucco, Dolenzal spune caEuropa va avea pe viitor oricum nevoie de multe proiecte deinterconectare, in contextul in care cererea de gaze va creste.

"Europa va avea nevoie de mai multe importuri de gaze in viitorsi deci de mai multe proiecte de conducte. Ceea ce stiu despreSouth Stream este ceea ce citesc in presa. In schimb, cunosc foartebine proiectul Nabucco. Acesta este un proiect viabil si competitivfara niciun dubiu", a mai precizat Dolezal.

Potrivit acestuia, constructia Nabucco va incepe in 2011, iargazele vor incepe sa curga prin conducta incepand cu anul 2014.

In ceea ce priveste contributia Romaniei la acest proiect,saptamana aceasta a fost semnat un memorandum de cooperare indomeniul energiei cu Azerbaidjan, in contextul in care anul trecutoficialii Ministerului Economiei au declarat ca au obtinut dinpartea statului azer o oferta privind livrarea a 8 miliarde demetri cubi pentru Nabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO