Negocierile pentru cele 8 miliarde de euro necesare proiectului Nabucco incep luna viitoare

Autor: Roxana Petrescu 03.02.2010

Negocierile cu institutiile financiare dispuse sa acorde fonduri pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco, proiect prin intermediul caruia dependenta Europei fata de importurile de gaze rusesti se va diminua, ar urma sa inceapa luna viitoare dupa ce deja au fost demarate discutii cu BEI, BERD si IFC.

"Investitia in proiectul Nabucco este de 7,9 miliarde de euro. Doua treimi din finantare va proveni din imprumuturi, iar o treime va veni din contributia actionarilor Nabucco la acest proiect. Sunt in prezent discutii cu Banca Europeana de Investitii (BEI), cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), International Financial Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale - n.r.) pentru obtinerea finantarii, iar discutiile merg bine. Negocierile vor incepe luna viitoare", a spus Christian Dolezal, purtatorul de cuvant al proiectului Nabucco.

Conducta de 3.300 de kilometri care va strabate Europa din Turcia pana in Austria a fost gandita cu scopul de a aduce gaze din zone bogate in resurse, cum ar fi regiunea caspica, pana in Europa, reducand astfel dependenta statelor europene fata de o singura sursa de alimentare cu gaze, respectiv Rusia.

Actionarii Nabucco sunt companiile Transgaz (Romania), OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia). Capacitatea maxima a conductei va fi de 31 de miliarde de metri cubi.

"Perimetrul offshore Shah Deniz din Baku (Azerbaidjan) va produce circa 16 miliarde de metri cubi de gaz anual. Nabucco estimeaza ca intre 8 si 10 miliarde de metri cubi de gaze vor veni din acest perimetru anual pentru proiect. Actionarii OMV si MOL au cumparat actiuni intr-un mare perimetru de productie din Irak de unde s-ar putea exporta circa 10 miliarde de metri cubi pe an catre Europa. RWE a cumparat la randul lui actiuni intr-un perimetru de gaze din Turkmenistan care de asemenea ar putea alimenta gazoductul Nabucco. Regiuni bogate in gaz precum zona caspica, Orientul Mijlociu si Egipt nu sunt deocamdata conectate la pietele europene printr-un sistem de conducte", a mai spus Dolezal, enumerand astfel cateva dintre posibilele surse de alimentare ale Nabucco.

In ceea ce priveste concurentul sau South Stream, proiect facut la initiativa rusilor de la Gazprom, care deja au atras in aceasta investitie tari care fac parte si din Nabucco, Dolenzal spune ca Europa va avea pe viitor oricum nevoie de multe proiecte de interconectare, in contextul in care cererea de gaze va creste.

"Europa va avea nevoie de mai multe importuri de gaze in viitor si deci de mai multe proiecte de conducte. Ceea ce stiu despre South Stream este ceea ce citesc in presa. In schimb, cunosc foarte bine proiectul Nabucco. Acesta este un proiect viabil si competitiv fara niciun dubiu", a mai precizat Dolezal.

Potrivit acestuia, constructia Nabucco va incepe in 2011, iar gazele vor incepe sa curga prin conducta incepand cu anul 2014.

In ceea ce priveste contributia Romaniei la acest proiect, saptamana aceasta a fost semnat un memorandum de cooperare in domeniul energiei cu Azerbaidjan, in contextul in care anul trecut oficialii Ministerului Economiei au declarat ca au obtinut din partea statului azer o oferta privind livrarea a 8 miliarde de metri cubi pentru Nabucco.