Eveniment

Nastase a aflat ca nu exista autostrada pana la Constanta

11.08.2003, 00:00 17



Premierul Adrian Nastase si-a exprimat sambata nemultumirea in legatura cu modul de respectare a graficului de derulare a lucrarilor de constructie a autostrazii Bucuresti-Constanta, afirmand ca este "inadmisibil" ca acest proiect sa nu fie inca finalizat.



"Este inadmisibil ca, dupa atatia ani, autostrada sa nu fie terminata si sa mai fie nevoie de inca nu stiu cati ani pana cand ea va fi dusa la capat (...) Din pacate, nu intotdeauna se respecta graficele, nu intotdeauna este foarte multa seriozitate", a declarat Nastase, cu ocazia unei intalniri, la Mangalia, cu reprezentantii diasporei romanesti. #leadend#



El a adaugat ca in aceste zile au loc discutii cu cele trei companii carora le-au fost incredintate contracte de executie a unui tronson din cadrul autostrazii.



Seful Executivului a aratat ca spera ca, pana la sfarsitul acestui an, o parte din autostrada sa fie data in folosinta. "Zona pana la Lehliu, daca se va putea, si apoi sa continuam cu urmatorul segment, pana la sfarsitul anului viitor", a precizat Nastase.



Un alt obiectiv major de infrastructura - autostrada Bucuresti-Oradea, va fi realizat impreuna cu compania americana Bechtel, a spus primul-ministru, care a calificat proiectul drept "foarte ambitios".



"Integrarea europeana nu poate sa fie doar de tip intelectual; ea trebuie sa fie si fizica, prin aceste drumuri. Eista un credit de aproximativ 800 de milioane de dolari pe care compania Bechtel il va folosi intr-o prima faza pentru un tronson al autostrazii Bucuresti-Oradea. Aceste tronsoane se vor lega de autostrada Bucuresti-Ploiesti, care dupa aceea se va ramifica spre Brasov, respectiv spre Moldova. Proiectele sunt foarte ambitioase si costa extraordinar de mult, iar aici vom avea nevoie de solutii prin care care sa se evite intrarea pe deficitul bugetar", a explicat Adrian Nastase.



Lucrarile de constructie a autostrazii pe relatia Brasov-Oradea vor incepe anul viitor, urmand sa fie finalizate pana in 2009.



Reprezentantii firmei de proiectare Search Corporation au solicitat sprijinul autoritatilor judetene si locale din Brasov pentru rezolvarea situatiei terenurilor pe care va fi amplasata autostrada, pana la inceputul lunii iulie 2004, cand vor incepe lucrarile.



Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului estimeaza la 2,5 miliarde de euro necesarul de finantare pentru realizarea autostrazii Bucuresti-Oradea. Lucrarile de proiectare au fost incredintate companiilor Iptana SA si Search Corporation.



Ministerul de resort negociaza cu compania americana Bechtel incheierea unui parteneriat de tip public-privat pentru realizarea autostrazii Brasov-Oradea.



In ceea ce priveste autostrada Bucuresti-Constanta, lucrarile de constructie, incepute in urma cu trei ani, au ca termen de finalizare anul 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO