Eveniment

Musetescu: Fara plati compensatorii de la societati

09.04.2003, 00:00 14

Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, considera ca nu ar fi posibil ca salariatii disponibilizati din cele 23 de societati mari aflate pe lista de privatizare sa primeasca, pe langa platile compensatorii prevazute in Ordonanta 8/2003, si plati compensatorii din partea societatilor.
"Personal, consider ca va fi un efect pervers daca cei disponibilizati vor si platile compensatorii prevazute in contractele colective de munca, dupa ce am mutat factura pe bugetul national. Cei care vor ramane in societatile respective va trebui sa munceasca pentru cei care pleaca", a afirmat ieri Ovidiu Musetescu.
El a spus ca toate cele 23 de societati pentru care s-au prevazut facilitatile suplimentare prin Ordonanta de Urgenta 8/2003 se afla intr-o situatie grea si au trecut prin mai multe incercari de privatizare care au esuat. Guvernul urmeaza sa elaboreze un act normativ suplimentar prin care se va acorda din bugetul de stat un numar de 20-24 de salarii compensatorii persoanelor care vor fi disponibilizate din cele 23 de societati, a spus Musetescu, adaugand, insa, ca aceste societati nu vor putea sa plateasca si sumele compensatorii prevazute in contractele colective de munca, care au fost incheiate "in diverse etape istorice".
"Nici una dintre aceste societati nu si-ar permite, din punct de vedere economic, sa plateasca aceste sume compensatorii prevazute in contractele colective de munca", a spus Musetescu.
El a exemplificat cu situatia de la Combinatul Siderurgica de la Hunedoara, unde in contractul colectiv de munca sunt prevazute un numar mediu de noua salarii compensatorii pentru cei disponibilizati, aratand ca aceasta societate nu are cum sa plateasca aceste salarii compensatorii.
"Ii salvam pe cei care pleaca si ii omoram pe cei care raman", a spus Musetescu, adaugand ca "acelora care pleaca le este aruncat colacul de salvare, in schimb celor care raman le sunt aruncate pietre de moara".
Ministrul Privatizarii a spus, insa, ca, din punct de vedere juridic, aceasta solicitare a salariatilor disponibilizati de a primi platile compensatorii din contractele colective de munca este justa.
Musetescu nu a precizat care ar fi solutia acestei probleme, aratand doar ca "se va incerca negocierea, punctuala, cu sindicatele din aceste societati" care ii reprezinta egal atat pe cei care pleaca, cat si pe cei care raman si se va miza pe faptul de a gasi "in partenerul social un compatriot adecvat". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO