Eveniment

Mucibabici, Deloitte: Piata de consultanta va continua sa scada, ne concentram pe consiliere pentru finantari

George Mucibabici, presedinte al Deloitte Romania: Piata se realiniaza, fiecare companie urmarind sa isi asigure o pozitie cat mai avantajoasa pentru momentul in care economia se va redresa si vom reveni pe crestere.

George Mucibabici, presedinte al Deloitte Romania: Piata se realiniaza, fiecare companie urmarind sa isi asigure o pozitie cat mai avantajoasa pentru momentul in care economia se va redresa si vom reveni pe crestere.

23.05.2010, 23:35 135

"Judecand prin prisma cifrelor de afaceri publicate, nu cred capiata de consultanta financiara si de business a depasit 300 demilioane de euro in 2008. Oricum 2008 a fost anul de varf pentrutoti. In 2009, piata a scazut dramatic in special in zona deM&A (fuziuni si achizitii - n.r.). In alte zone s-ar putea sase fi mentinut, dar cel mai probabil a scazut. Anticipam aceeasitendinta si pentru 2010", a declarat Mucibabici pentru ZF.

Piata consultantei a urcat in 2008 cu circa 20%, acesta fiindatat anul extinderii in teritoriu a firmelor din Big Four, cat sial angajarilor masive.

Seful Deloitte a explicat ca este, totusi, dificil de estimatvaloarea pietei de consultanta din Romania, pentru ca aceastaactivitate poate lua multe forme, dupa cum si numarul firmelor careacopera una sau mai multe activitati de profil este destul de mare."Nu exista o centralizare coerenta si transparenta a datelor, deaceea estimarile cu care lucreaza pana si companiile de profil suntadesea structurate in functie de profilul sau nisa de interes."

Mucibabici este un fost bancher comercial din perioada 2001-2005la Banca Tiriac, anterior lucrand la BNR si la Fondul MonetarInternational.

El spune ca piata consultantei se realiniaza acum, fiecarecompanie urmarind sa isi asigure o pozitie cat mai avantajoasapentru momentul in care economia se va redresa si va reveni pecrestere.

De la consultanta pentru achizitii la consiliere pentrurestructurari de datorii

Pe componente de business, in cazul Deloitte serviciile de auditau in continuare cel mai mare aport la cifra de afaceri totala, depeste 40%. Mucibabici a precizat ca Deloitte Romania isiconcentreaza in acest moment activitatea pe serviciile deconsultanta financiara si juridica, dezvoltandu-si o echipamultidisciplinara al carei portofoliu s-a reorientat de laconsultanta pentru fuziuni si achizitii spre finantari prinatragere de capital si/sau credite sau restructurari de datorii(debt advisory sau debt restructuring).

De asemenea, un alt obiectiv important al firmei il reprezintaproiectele in sectorul public. "Deloitte are mare incredere inpotentialul modelului PPP (Parteneriat Public Privat), carereprezinta o alternativa solida pentru dezvoltarea infrastructuriila nivel national si local, de la infrastructura de transport lainstitutii de invatamant, facilitati de divertisment, spitale,sisteme de management al deseurilor etc."

Pe de alta parte, in vederea eficientizarii activitatii deatragere a fondurilor europene, Deloitte a construit o echipa mixtade experti care ofera consultanta atat pentru depunerea dosarelorde aplicare pentru fondurile structurale, cat si asistenta tehnicapentru implementarea proiectelor respective.

In ceea ce priveste extinderea in teritoriu, seful DeloitteRomania a precizat ca firma s-a concentrat in ultima perioada peoperatiunile existente, urmarind sa isi consolideze pozitia pepietele unde are deja activitate, cu accent pe Bucuresti,Cluj-Napoca si Timisoara.

"Cu toate acestea, o mare parte din proiectele de consultanta demanagement, consultanta pentru accesarea fondurilor structurale sauconsultanta in proiecte de tip PPP sunt in acest moment generate decompanii sau autoritati locale din provincie, fapt justificat prininsasi nevoia pietei romanesti in ansamblu de a avea acces laservicii profesionale de consultanta."

Politicile de extindere si recrutare merg mana in mana custrategia de afaceri a fiecarei firme, a mai spus Mucibabici. "Peransamblu, ritmul angajarilor a incetinit in ultimul an, insainteresul companiilor pentru experti de top ramane ridicat.Recrutarea si retentia la acest nivel reprezinta prioritati pentrudepartamentele de resurse umane, in conditiile in care calitateaserviciilor oferite este unul dintre principalele avantajecompetitive ale companiilor de profil. In plus, companiile aunevoie de consultanti cu experienta care sa coordoneze proiecte deanvergura si sa pregateasca echipele de juniori care vin dinurma."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO