Eveniment

Ministrul Turismului, Radu Oprea: Este un nou caz de tip Crevedia, pentru că nu există o instituţie care să verifice centralizat dacă Ferma Dacilor are toate avizele necesare de funcţionare

Ministrul Turismului, Radu Oprea: Este un nou caz de tip...

Autor: Sorin Pâslaru

27.12.2023, 10:06 2486

Ministrul Turismului, Radu Oprea, spune că instituţia pe care o conduce nu are abilitatea de a verifica existenţa sau nu a avizului ISU pentru pensiunile ISU pentru pensiunile sau hotelurile care primesc clasificare de la Minister.

”Noi verificăm doar capacitatea de cazare din perspectiva clasificării, adică verificăm dotările în camere, suprafeţele şi restul facilităţilor. Nu avem în legislaţie cerinţa de a controla autorizaţia ISU de protecţie contra incendiilor”, a explicat ministrul.

Cu alte cuvinte, ministerul Turismului poate da practic, în mod absurd, clasificare de 4 sau 5 stele unui hotel care nu are autorizaţie de la ISU şi care pune astfel în pericol poate sute sau mii de clienţi.  

Ministrul spune că în această dimineaţă le-a cerut angajaţilor să dea un raport dacă Ferma Dacilor are clasificare sau nu, neavând această informaţie la îndemână imediat.

O pensiune sau un hotel, conform legii, trebuie să se ducă spre clasificare la Ministerul Turismului, dar Ministerul nu are abilitatea de a identifica în mod fizic o locaţie în care se desfăşoară activitate turistică şi să ceară toate avizele necesare.

În momentul începerii unei activităţi turistice, o pensiune sau un hotel nu este obligată să se ducă la ministerul turismului pentru a prezenta toate avizele de funcţionare, printre care ISU, adică de securitate contra incendiilor, avizul de la DSV, dacă întreprinde activităţi de alimentaţie publică, contractele de muncă ale angajaţilor şi restul de contracte care ar fi necesare pentru derularea activităţii.

De asemenea, această autorizaţie nu este reînnoită anual de către ministerul Turismului, cu prezentarea tuturor documentelor necesare.

”De la măsura de debirocratizare încoace, nu mai există autorizaţie de funcţionare, ci doar o declaraţie pe propria răspundere. Cazul este similar cu cel de la Crevedia, pentru că fiecare instituţie controlează doar pe direcţia ei şi nu există o instituţie care să controleze existenţa tuturor autorizaţiilor necesare desfăşurării unei activităţi. Cu alte cuvinte, doar ISU controlează existenţa autorizaţiei ISU”, a susţinut ministrul.

Ca şi în cazul de la Crevedia, în acest moment nu există o responsabilitate directă a unei instituţii din România, care să evalueze la nivel fizic existenţa unei activităţi comerciale şi să ceară responsabililor acelei activităţi toate documentele de funcţionare necesare. Conform legii, ar trebui poliţia locală să verifice respectarea legislaţiei şi existenţa avizelor pentru orice activitate comercială. Dar textul de lege nu este formulat foarte clar.

Pe pieţele dezvoltate, o condiţie pentru desfăşurarea oricărei activităţi comerciale cu publicul este existenţa unui asigurări de răspundere civilă contra daunelor aduse terţilor. Asiguratorii nu ar furniza această asigurare dacă activitatea comercială respectivă nu ar avea aviz de la ISU de protecţie contra incendiilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO