Eveniment

Ministrul bugetului vrea să prioritizeze investiţiile publice: „Va fi o revoluţie în finanţe“

Ministrul bugetului vrea să prioritizeze investiţiile...

Autor: Claudia Medrega, Andreea Neferu

06.03.2014, 23:00 912
Lista investiţiilor publice prioritare va fi discutată în iunie de guvern, iar rectificările bugetare şi bugetul anului 2015 nu vor putea fi realizate în absenţa unei astfel de liste, a declarat Liviu Voinea, 38 de ani, ministrul bugetului. Minis­terul Finanţelor va face prioritizarea investiţiilor de două ori pe an, până la 30 iunie, respectiv 30 septembrie şi o va prezenta în guvern.

Magistrala de metrou din Drumul Taberei, primul tronson al autostrăzii Bucureşti-Braşov şi laserul de la Măgurele sunt în prezent principalele proiecte de investiţii publice programate să primească anul acesta bani de la stat.

În total, guvernul şi-a propus să aloce pentru proiectele publice circa 13,3 mld. lei (3 mld. euro), în creştere cu aproape 12% faţă de 2013. Dintre cele mai mari 20 de proiecte, nouă sunt autostrăzi. Anul trecut cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au avut un declin de 7,5%.

„Va fi o revoluţie în finanţele publice dacă reuşim să o ducem la bun sfârşit. Motivul pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice este următorul: 25% din proiecte au 90% din bani, dar în următorii ani este nevoie de 70 mld. lei pentru a finaliza aceste proiecte. Ne propunem să cheltuim mai eficient banul public şi să ducem investiţiile la bun sfârşit.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO