Eveniment

Ministerul Transporturilor si-a invatat lectia. Contracte cu amenzi pentru ultimele bucati din autostrada Bucuresti-Constanta

10.03.2009, 17:24 37

Ministerul Transporturilor (MT) a introdus penalitati in contractele pentru realizarea autostrazii Cernavoda-Constanta si a variantei ocolitoare a orasului Constanta, proiecte cu o valoare de executie de 354,6 mil. euro, astfel incat constructorul care nu respecta termenul de finalizare va fi penalizat cu 0,05% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere, iar daca penalizarile ajung la 15% se reziliaza contractul.

"Romania este cunoscuta drept tara in care nu se reziliaza contractele, oricat de prost sunt executate lucrarile. De aceea, am incheiat un alt tip de contract, dupa un alt model, in care Compania de Autostrazi are dreptul de a amenda constructorul pentru nerespectarea termenelor intermediare si a conditiilor de management al traficului in zona", a declarat ieri Radu Berceanu, ministrul transporturilor.
Contractele pentru realizarea celor trei tronsoane au fost semnate zilele trecute.
Consortiul italiano-german Astaldi-Max Boegl va construi tronsonul Medgidia-Constanta pentru 211 milioane de euro, in timp ce Colas (Franta) va construi Cernavoda-Medgidia (224 mil. euro).
Din valoarea contractelor, 71% reprezinta finantare printr-un credit de la Banca Europeana de Investitii si 29% reprezinta contributia guvernului. Lucrarile au ca termen de finalizare aprilie 2011. Valoarea contractelor reprezinta costul executiei, TVA si exproprierile, perioada de garantie fiind de doi ani. Centura ocolitoare a Constantei va fi construita de consotiul italiano-spaniol Astaldi - FCC Construction, in cadrul unui contract in valoare de 142 mil. euro, circa 54% fiind finantare de la BERD.
In ceea ce priveste penalitatile, acestea pot fi aplicate si in etape intermediare ale lucrarilor, nu numai la final. Valoarea amenzilor se ridica la 50.000 de lei pe eveniment in cazul nerespectarii termenelor de finalizare a lucrarilor, neindeplinirii progresului prevazut pe luna si neindeplinerea cerintelor privind managementul traficului.
In plus, se vor aplica penalizari de 0,005% pe zi din valoarea contractului pentru nerespectarea conditiilor de curatenie in santier si in zonele limitrofe si pentru nefurnizarea dovezilor de plata a asigurarilor.
Autostrada Cernavoda-Constanta este impartita in doua tronsoane: Cernavoda-Medgidia (19,2 km) si Medgidia - Constanta (31 km), plus varianta ocolitoare de 22 km.
Berceanu a declarat ca promisiunea facuta la preluarea mandatului de a construi 836 de kilometri de autostrada pana in 2012 va fi respectata, chiar in conditiile actuale de criza.
 
Exproprieri de peste 90 mil. euro
Guvernul a aprobat de la inceputul anului opt hotarari prin care va aloca 366 mil. lei (peste 90 mil. euro) pentru despagubirea proprietarilor de imobile amplasate in zona a sapte proiecte de infrastructura rutiera. Cea mai mare suma, de 135 mil. lei, va fi virata pentru despagubirea proprietarilor de pe traseul centurii Arad. La centura Constantei, Guvernul va acorda 128,55 mil. lei, iar pentru Autostrada Arad-Timisoara se vor acorda despagubiri de 67,37 mil. lei. Alta plata, de 15 mil. lei, a fost facuta pentru despagubirea proprietarilor de pe traseul autostrazii Brasov-Bors, iar peste 14 mil. lei vor fi virati pentru imobilele de pe traseul autostrazii Bucuresti-Brasov, plata ramasa neachitata in anii 2006-2008. Pentru extinderea soselei de centura a Capitalei in localitatile Voluntari, Tunari, Stefanestii de Jos vor fi acordate despagubiri de 4,69 mil. lei. Hotararile au fost emise in perioada 1 ianuarie - 3 martie si vizeaza plata pentru 2.317 imobile.
 
Noile amenzi
  • Nerespectarea termenelor de finalizare - 50.000 lei/eveniment;
  • Neindeplinirea progresului prevazut pe luna - 50.000lei/eveniment;
  • Neindeplinirea cerintelor privind managementul traficului - 0,005% pe zi din valoarea contractului;
  • Nerespectarea conditiilor de curatenie - 0,005% pe zi din valoarea contractului;
  • Nefurnizarea dovezilor de plata a asigurarilor - 0,005% pe zi din contract.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO