Eveniment

Ministerul Sanatatii nu mai vrea sa cheltuiasca 200 mil. euro pentru concedii medicale: politia va verifica starea bolnavilor

14.03.2010, 23:02 28

Ministerul Sanatatii considera insuportabila o cheltuiala depeste 200 mil. euro cu concediile medicale si vrea sa ia o masuracare sa reduca aceasta suma, prin verificarea celor aflati inconcedii medicale de catre "reprezentanti ai platitorilor deindemnizatii si politiei". Prevederile sunt incluse intr-un proiectde act normativ lansat in dezbatere de institutie.

"Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Unic deAsigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilormedicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, sumaplatita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ923 de milioane de lei (218,2 mil. euro - n.red.), ceea ce inseamnadublarea cheltuielilor fata de anul 2006, cand s-au platit 482milioane de lei (137 mil. euro). Am avut judete, ca

Neamt sau Olt, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori laeliberarea certificatelor", a spus Cseke Attila, ministrulsanatatii. Daca persoana nu este gasita acasa, nu va primi plataaferenta concediului medical.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are in acest an un bugetde circa 15,7 mld. lei (3,7 mld. euro), care, potrivitreprezentantilor institutiei, este suficient numai pentru primelesapte luni ale acestui an. Cele mai mari fonduri sunt alocatespitalelor si pentru medicamente si produse farmaceutice.

Potrivit datelor Ministerului, in Romania sunt numai 5 milioanede persoane care contribuie la fondul pentru sanatate si de treiori mai multi beneficiari in conditiile numarului in crestere desomeri.

Ministerul Sanatatii mai propune si reducerea cu 30 de zile aperioadei pentru care un medic specialist poate acorda concediumedical si cresterea de la 5 zile la 7 zile a perioadei pentru careangajatorul plateste incapacitatea temporara de munca. Ministerulestimeaza ca implementarea acestor masuri va determina scaderea cu142 mil. lei (33,8 mil. euro) in acest an a cheltuielilor cuconcediile medicale. Proiectul Ministerului Sanatatii va sta indezbatere o luna.

Un alt proiect demarat recent de Ministerul Sanatatii prevederenuntarea la 577 de functii de directori ocupate interimar inspitalele de stat. Una dintre primele initiative ale ministruluilansate la inceputul anului a vizat taxarea produselor fast-food,dar pana in prezent nu au fost finalizate listele de alimente ceurmeaza sa fie taxate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO