Eveniment

Ministerul Muncii: nu mai exista conventii civile

04.04.2003, 00:00 326

Reprezentantii Ministerului Muncii au precizat ieri ca, in conformitate cu Codul Muncii, conventiile civile au fost defiintate incepand cu 1 martie, ele fiind inlocuite cu contracte individuale de munca cu timp partial.
"Codul muncii prevede ca orice dispozitie contrara se abroga, ceea ce inseamna ca orice alta interpretare in sensul ca ar mai exista posibilitatea de inregistrare a conventiilor civile nu este reala. Nu mai exista conventii civile, iar Inspectia Muncii nu inregistreaza conventii civile", a declarat ieri Ion Giurescu, secretar de stat in cadrul ministerului. El a adaugat ca folosirea in continuare a conventiilor insemna munca la negru si este sanctionata ca atare.
Aceste precizari ale ministerului vin dupa ce unii avocati si consilieri juridici au sustinut ca, din punct de vedere legal, conventiile civile sunt inca valabile argumentand ca in Codul muncii nu exista o abrogare expresa a dispozitiilor corespunzatoare din Legea 130/1999 in baza careia se incheiau aceste conventii.
"Potrivit articolului 298, alineatul 2 din Codul muncii, toate prevederile contrare acestui act normativ se abroga. Pe cale de consecinta, o data cu intrarea in vigoare a Codului muncii se abroga si acele prevederi din Legea 130/1999 prin care s-a reglementat, ca forma de angajare, conventia civila de prestari servicii  - categorie speciala de conventii, diferita de cea reglementata ca drept comun de Codul Civil", spun oficialii ministerului.
Giurescu a precizat ca se mai pot incheia conventii civile de prestari servicii, reglementate dupa Codul Civil si Codul Comercial, specifice pentru persoanele care realizeaza venituri ocazionale si care nu presteaza o munca pe o perioada indelungata. "O astfel de conventie civila nu se refera la raporturi de munca, nu presupune plata CAS, a somajului si nu are legatura cu Codul muncii", a mai spus Giurescu. El a mai spus ca un contract de prestari servicii se plateste din costurile angajatorului, nicidecum din fondul de salarii.
Mariana Basuc, inspector-sef la Inspectia Muncii, a declarat ca in luna martie, la nivel national, in domeniul privat (care in opinia sa inseamna doar firmele private romanesti, fara societati mixte sau cu capital strain) aproape 50.000 de conventii civile au fost transformate in contracte de munca cu timp partial.
miruna.lebendecu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO