Eveniment

Ministerul Finantelor lucreaza cu numai doi secretari de stat din patru

19.10.2008, 19:36 64

Ministerul Finantelor a ramas cu doar doi secretari de stat din patru, in conditiile in care bugetul nu a fost aprobat inca de Guvern, desi trebuia sa ajunga in Parlament pe 10 octombrie, iar Romania mai are de asteptat cateva aprobari de la Comisia Europeana pentru a putea primi fonduri europene postaderare, bani atat de necesari in contextul crizei financiare internationale si al scumpirii creditarii externe.

In decurs de doua saptamani, Finantele au ramas fara oamenii-cheie pe cele doua domenii amintite prin plecarea Doinei Dascalu, secretar de stat pentru buget, si a lui Alice Bitu, responsabila pentru fondul de preaderare, armonizare legislativa si integrare europeana. Oficialii institutiei sustin insa ca aceasta situatie nu creeaza probleme si ca ministerul functioneaza. "Procesul de elaborare a bugetului nu a fost afectat de plecarea secretarului de stat care se ocupa de aceasta componenta. Proiectul este aproape finalizat si va fi discutat saptamana viitoare in Guvern. Pe pozitia ocupata de Doina Dascalu va fi numita cu siguranta, in cel mai scurt timp, o alta persoana. Probabil intr-o saptamana. Este un domeniu important. Pozitia a fost ocupata pe criterii politice si locul va reveni, probabil, tot PNL", afirma oficialii Ministerului Economiei si Finantelor.
Daca pe locul ramas vacant dupa plecarea Doinei Dascalu urmeaza sa fie numita o alta persoana, responsabilitatile aferente postului legat de fondurile europene sunt si vor ramane impartite intre ceilalti doi secretari de stat.
"Pe pozitia detinuta de Alice Bitu nu va fi numita o alta persoana. Atributiile sunt impartite intre Eugen Teodorovici - pe problemele legate de ajutoare de stat si fonduri europene si Catalin Doica - pentru Ecofin", au spus oficialii MEF.
Ministerul Economiei si Finantelor are sase secretari de stat, patru pentru departamentul Finante si doi pe componenta Economie. La Finante au mai ramas secretarii de stat Eugen Teodorovici, pentru trezorerie si finante publice externe, si Catalin Doica, pentru relatia cu Parlamentul si sindicatele.
Analistii sunt insa circumspecti. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, apreciaza ca indiferent cati secretari de stat au ministerele, institutiile oricum nu mai functioneaza cu doua luni inainte de alegeri, activitatea fiind "inghetata". Secretarul de stat responsabil cu bugetul, Doina Dascalu, care ocupa aceasta pozitie inca de la inceputul mandatului Guvernului Tariceanu, a fost votata in aceasta saptamana de parlamentari pentru a ocupa pozitia de vicepresedinte al Curtii de Conturi. In ceea ce o priveste pe Alice Bitu, numita in postul de secretar de stat in ianuarie 2006, motivele demisiei sunt "de ordin personal".
Bitu superviza atragerea fondurilor europene, inclusiv pentru programul SAPARD, care au fost sistate temporar in iulie dupa ce Comisia Europeana a suspendat decontarea cheltuielilor, in urma deficientelor constatate la un audit din iunie. CE a cerut Romaniei un plan de masuri pentru remedierea problemelor, iar Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat la 1 septembrie ca a implementat planul solicitat de Comisie.
In ceea ce priveste fondurile europene de postaderare, Romania a primit OK-ul de la Comisia Europeana doar pentru un program operational, cel de Asistenta Tehnica, din cele cinci transmise la Bruxelles.
"Documentele necesare aprobarii tuturor programelor operationale au fost transmise Comisiei Europene, aceasta solicitand, conform procedurii, cateva clarificari suplimentare. In acest moment suntem in dialog cu specialistii de la Bruxelles, urmand ca pana la sfarsitul anului sa primim acordul si astfel sa ne incadram in termenele propuse", sustine Teodorovici.
Romania a obtinut un avans de 1 mld. euro, urmand ca anul viitor sa mai primeasca inca circa 400 mil. euro, bani din care se vor putea face plati pentru proiectele aprobate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO